Aktualizované Zo Slovenska

Jeden test im nestačil: Po pozitívnom výsledku sa šli testovať znova

Niekoľko ľudí sa chcelo testovania zúčastniť dvakrát. Prípady rieši polícia.

Ilustračný obrázok k článku Jeden test im nestačil: Po pozitívnom výsledku sa šli testovať znova
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Policajti v sobotu počas prvého dňa celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 riešili viaceré pokusy občanov o opakované testovanie. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Policajti v Topoľčanoch riešia prípad muža, ktorý išiel na testy dvakrát. „V obci Čeľadince vyšiel miestnemu občanovi pri testovaní pozitívny výsledok. Nasledoval štandardný postup, pracovníci ho poučili o ďalších krokoch a zdôraznili mu, že musí ísť do domácej karantény. Výsledku testu zrejme neveril a o pár hodín išiel na testovanie znovu. Výsledok bol opäť pozitívny. Testujúci pracovníci zistenia okamžite oznámili polícii,“ informoval Slivka s tým, že vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Podobný prípad rieši polícia aj v obci Torysa v Sabinovskom okrese. „Podozrivý bol na testovaní na dvoch odberných miestach a bol dvakrát pozitívny. Namiesto toho, aby išiel domov do karantény, posmelený alkoholom sa pohyboval po obci,“ opísal hovorca.

Overovali si výsledok?

V Malackách polícia zaznamenala prípady, keď sa dalo opakovane testovať päť osôb, ktorým vyšiel pozitívny výsledok. Osoby budú oznámené regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Na odbernom mieste v Poprade policajti riešili muža, ktorý vykrikoval na ľudí a burcoval ich, aby sa nedali testovať. Slivka informoval, že muž porušil zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a dopustil sa priestupku na úseku verejného zdravotníctva. Policajti mu preto uložili blokovú pokutu.

Každý test v inej obci

Ďalších občanov, ktorí sa podrobili opakovanému testovaniu, zaznamenala polícia aj v sobotu večer. Informovala o tom policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. „Podozrivá je 38-ročná žena, na odbernom mieste bola v Ľuboticiach dvakrát testovaná, pričom oba testy mala pozitívne,“ spresnila hovorkyňa.

Podobný prípad bol aj v okrese Nové Mesto nad Váhom. „45-ročná žena sa podrobila testovaniu v jednej obci s pozitívnym výsledkom, potom sa presunula do inej obce, kde sa dala testovať opäť,“ dodala. V rovnakom okrese v obci Klčové policajti odhalili pri odbernom mieste 68-ročného vodiča s 0,75 promile alkoholu v dychu. Vodičovi ďalšiu jazdu zakázali a spísali správu o výsledku objasňovania priestupku.

Nechoďte dvakrát

Aktualizované 12:40 Od soboty polícia zaznamenala už 24 prípadov opakovaných testov. To znamená, že občania, ktorým vyšiel test pozitívny, si išli jeho výsledok “overiť” na iné odberné miesto. „Spravili tak napriek jednoznačnému varovaniu, aby tak nerobili. Svojim konaním vystavili nebezpečenstvu dalších čakajúcich ľudí a členov odberných tímov, ktorí nemajú ochranné obleky. Všetci pozitívne testovaní občania pritom dostali jednoznačné pokyny ohľadom povinnej karantény a dalších postupov, ktoré ignorovali,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

Polícia aktívne rieši uvedené prípady a konanie občanov vyšetruje ako podozrenie zo spáchania trestneho činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Zároveň dôrazne vyzýva občanov, aby dodržiavali opatrenia a po pozitívnom výsledku testu išli okamžite do karantény a nie na ďalší test.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM