Aktualizované Správy Politika

Ľudí v štichu NENECHÁME: Zamestnancom v štátnej a verejnej správe chceme vyplatiť 500 eur

Štát navrhuje vyplatiť v aktuálnom roku zamestnancom v štátnej a verejnej správe jednorazový príspevok vo výške 500 eur na osobu.

Zdroj: TASR

Celkovo by malo ísť o balík pomoci vo výške 200 miliónov eur. Na sobotňajšej tlačovej konferencii s názvom Ľudí v štichu nenecháme to uviedli predseda vlády SR Eduard Heger a minister financií SR Igor Matovič (obaja OĽANO).

Kto ich nedostane?

Premiér upozornil, že je to návrh, s ktorým vláda pôjde do budúcotýždňových rokovaní so sociálnymi partnermi, ako posun nad rámec dohody v rámci kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa.

"Čaká nás ešte veľa rokovaní, ale chceli sme dať najavo, že prichádzame s riešeniami,“ zdôraznil šéf kabinetu.

Príspevok sa nevzťahuje na zdravotníkov, vojakov či pracovníkov v sociálnych službách. „Tieto skupiny riešime samostatne, predstavíme aj v tomto prípade riešenia,“ uistil premiér.

Platy učiteľov

Náklady na zvýšené výdavky majú podľa Matoviča pokryť mimoriadne zdroje. Garantuje vyplatenie príspevku, ktorý sa týka i učiteľov, zároveň naznačil, že do začiatku júla by chcela vláda komunikovať aj systémové riešenie.

"Chceli by sme do konca budúceho týždňa predstaviť to, ako by sa mali zvyšovať platy učiteľov, ale i ďalších zamestnancov v štátnej a verejnej správe,“ dodal.

SaS sa to pozdáva

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) si vie predstaviť podporu jednorazovej finančnej pomoci zamestnancov v štátnej a verejnej správe, ak na to minister financií Igor Matovič nájde kryté zdroje z tohtoročného rozpočtu. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

„SaS dlhodobo bojuje za vyššie platy nielen pre zamestnancov škôl, zdravotníkov, ale aj pre iné oblasti štátnej a verejnej správy. Ak minister financií dokáže nájsť kryté zdroje z tohtoročného rozpočtu, tak si vieme po oboznámení sa s celým návrhom predstaviť podporu spomínanej jednorazovej pomoci,“ spresnil.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM