Regióny Zo Slovenska

Juliana Terézia vlastnila polovicu humenského zámku: Vidíte na jej portréte túto zvláštnosť?

Juliana Terézia Althanová vlastnila polovicu zámku v Humennom. Jej portrét doteraz visí v jeho knižnici. Udrela vám do očí táto zaujímavosť?

Ilustračný obrázok k článku Juliana Terézia vlastnila polovicu humenského zámku: Vidíte na jej portréte túto zvláštnosť?
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk

Vo Vihorlatskom múzeu, ktoré sídli v najväčšej dominante Humenného – v renesančnom zámku, sú k videniu tisícky a tisícky pozoruhodných objektov. Jeden z nich môžete zhliadnuť v tamojšej knižnici. Olejomaľba na plátne z roku 1724 s rozmermi 117 × 92 cm predstavuje grófku Julianu Teréziu Althánovú, jednu z dcér Ţigmunda Drugetha a Terézie Keglevičovej. Autorom portrétu je známy portrétista Ján Kupecký (1666 – 1740).

„Na portréte vidíme grófku v zrelom veku sediacu v kresle pred čiernym neutrálnym pozadím. Je oblečená v striebornej brokátovej róbe s červeným plášťom. Autor venoval veľkú pozornosť práve vypracovaniu dekóru na odeve, ale aj tvári. Kompozíciu a prirodzený pohyb rúk podriadil strnulej póze, ktorá bola typická pre tzv. viedenské obdobie maliarstva,“ priblížila Ivana Strakošová z Vihorlatské­ho múzea.

Juliana Terézia, ktorá sa narodila v roku 1680 v Užhorode, zdedila po smrti svojej matky polovicu humenského kaštieľa. Druhá časť pripadla jej sestre Kláre.

„Je až neuveriteľné, že na obraze nemá táto žena na sebe žiaden klenot,“ upozornila na túto zaujímavosť I. Strakošová s tým, že veľa cenností, ktoré zdedila, rozdala grófka svojim príbuzným.

Podľa slov historičky to boli napríklad dva briliantové prstene, jeden z východného ametystu, spona do vlasov vykladaná 21 briliantmi, druhá zlatá spona s červeným antickým kameňom, ktorý bol obloţený 14 briliantmi, súprava zlatých príborov, spona so 14 diamantmi a 4 smaragdami, spona s 2 smaragdami a 12 diamantmi a ďalšie vzácne predmety zdobené briliantmi, smaragdami, diamantmi a rubínmi. Okrem rodinných príslušníkov obdarovala grófka aj kostol v Mariazelli, ktorému darovala zlatú sponu vykladanú diamantmi.

Olejomaľba na plátne z roku 1724: Juliana Terézia Althanová
1
Galéria
Zdroj: www.muzeumhumenne.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM