ELA Cestovanie

K Jadranu sa dostaneme RÝCHLEJŠIE! Chorváti plánujú zrušiť mýtne brány

Kto už bol niekedy autom v Chorvátsku tak vie, že jeho cestu neraz dokážu predĺžiť o hodiny dopravné zápchy. Nespôsobujú ich iba dopravné nehody, ale mýtne brány.

Ilustračný obrázok k článku K Jadranu sa dostaneme RÝCHLEJŠIE! Chorváti plánujú zrušiť mýtne brány
Zdroj: Dnes24.sk

Ako píše chorvátsky denník Jutarnji list, krajina sa chce zbaviť mýtnych brán a tým zrýchliť dopravu. V hlavnej dovolenkovej sezóne by sa takto vyhli nielen zahraniční turisti, ale aj domáci dopravným zápcham.

Systém platby za prejazdený kilometer by zostal zachovaný. O diaľničných známkach ako má susedné Slovinsko sa podľa ministra pre more, dopravu a infraštruktúru Olega Butkoviča neuvažuje.

Milióny áut

Od začiatku roka do polovice augusta prešlo chorvátskymi diaľnicami 41,3 milióna vozidiel, o 12 percent viac ako vlani. Na vrchole sezóny prejde niektorými z 399 mýtnych brán podľa týchto údajov 300 vozidiel za hodinu.

Podľa spoločnosti HAC, ktorá spravuje 1100 kilometrov diaľnic, by tento rok mohol byť potenciálne posledným, kedy sa mýto vyberá prostredníctvom mýtnych brán.

Vďaka novému systému by ich miestami mohlo nabudúce prechádzať až tritisíc áut za hodinu, cituje záhrebský denník Butkoviča.

„Z prieskumu vykonaného v roku 2019 vyplýva, že 70 percent vodičov bolo pre model ‘zaplať, koľko prejdeš‘ namiesto klasickej diaľničnej známky. Od klasického systému známok sa pomaly upúšťa. Toto bude o elektronickom platení mýta bez zastavenia,“ uviedol Butković.

Bez zastavenia

Nový systém by prechádzajúce vozidlá snímal cez kamery, ktoré budú zaznamenávať farbu, objem, profil vozidla a odhadnú očakávaný čas prepravy. Všetci používatelia sa budú musieť zaregistrovať do systému prostredníctvom EČ­V.

Nie všetci s týmto plánom súhlasia. Napríklad emeritný profesor a bývalý dekan záhrebskej fakulty dopravných vied Ivan Dadić nedávno portálu Euractiv povedal, že zápcham na diaľniciach môžu zabrániť iba diaľničné známky. Plánovaná technológia je v porovnaní s diaľničnými známkami podľa neho príliš drahá.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM