Svet Zo zahraničia

Kanaďan mal pripravovať útoky v New Yorku: Odsúdili ho na 40 rokov za mrežami

Kanadského občana, ktorý mal v minulosti problémy s duševným zdravím a závislosťou, odsúdili v stredu v New Yorku na 40 rokov väzenia za prípravu útokov na námestí Times Square a v tamojšom metre. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Ilustračný obrázok k článku Kanaďan mal pripravovať útoky v New Yorku: Odsúdili ho na 40 rokov za mrežami
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Abdulrahman El Bahnasawy (20) sa po zatknutí v máji 2016 priznal k spriahnutiu s cieľom použiť zbraň hromadného ničenia a k ďalším obvineniam. Žaloba však bola zapečatená do októbra 2017, kým americké orgány pátrali po ďalších účastníkoch komplotu.

„Nemôžeme si byť istí, že minulosť nie je úvodom k budúcnosti,“ povedal federálny sudca Richard M. Berman v súvislosti s tým, že El Bahnasawy bol v rokoch 2015 a 2016 zanietený myšlienkou pomôcť teroristickej skupine Islamský štát (IS). „V týchto veciach to jednoducho nevieme. Priestor na omyl neexistuje,“ vyhlásil.

Matka obžalovaného, ktorý sa narodil v Kuvajte a žil v meste Mississauga pri Toronte, prerušila vynášanie verdiktu, keď vstala a vychádzajúc zo súdnej siene zakričala: „Je to chorý chlapec! Toto je šialené! Toto nie je spravodlivosť!“

Jej syn predtým požiadal sudcu o „druhú šancu“ s tým, že nebol „ani zďaleka pri zmysloch“, keď sa zradikalizoval na internete.

Absolvoval liečbu

Dvaja odborníci na duševné zdravie vypovedali, že El Bahnasawy už podľa nich nie je posadnutý zmienenou teroristickou skupinou.

Sudca pripomenul, že El Bahnasawy trpel šesť rokov duševnou chorobou a závislosťou, pričom vo viacerých zariadeniach v Kuvajte, Egypte, Kanade i Spojených štátoch absolvoval liečbu závislosti a bipolárnej poruchy. Niekoľkokrát sa tiež pokúsil o samovraždu.

Prokurátor George Turner žiadal o doživotie pre obžalovaného s argumentom, že El Bahnasawy netrpel nijakou závislosťou, keď sľuboval, že si pripevní nálož na svoje telo a zabije čo najviac ľudí.

„Na jar 2016 to bola skutočnosť. Zvolil si Times Square a metro, pretože by boli viac zaplnené ľuďmi a viac ľudí by zomrelo,“ povedal Turner. Agenti FBI z pobočiek po celej krajine – vo Washingtone, v Los Angeles, Denveri či Clevelande – podľa jeho slov pracovali nepretržite, aby prenikli do prípravy útoku, a podarilo sa im získať dôveru obžalovaného.

Turner dodal, že El Bahnasawy si nezaslúži zhovievavosť, najmä po tom, ako na stenu väznice niekoľko mesiacov po zadržaní načmáral obrázky, vyhrážky a vyhlásenia podporujúce skupinu IS.

Vydával sa za extrémistu

Počas vyšetrovania komunikoval s El Bahnasawym prostredníctvom smartfónu agent FBI v utajení, vydávajúci sa za islamského extrémistu. Podľa žaloby podozrivý v jednom bode zaslal tomuto agentovi fotografiu námestia Times Square s odkazom: „Vážne musíme odpáliť bombu v aute na Times Square. Pozrite sa na tie davy ľudí!“

Vyšetrovanie viedlo tiež k zadržaniu amerického občana Talhu Haroona v Pakistane a tretieho spoluobžalovaného Russella Salica na Filipínach. Úrady v týchto krajinách stále rozhodujú o ich vydaní do USA. Obaja muži účasť na príprave teroristických útokov popreli.

Sudca Berman uviedol, že nie je proti tomu, aby si El Bahnasawy odpykal trest v Kanade.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM