Rôzne

Katastrofa, ktorá zasiahla celý svet: KVÍZ o výbuchu v atómovej elektrárni Černobyľ

Dátum 26. apríl 1986 sa do histórie jadrovej energetiky zapísal čiernym písmom. Hodiny ukazovali čas 1:23, kedy sa štvrtý blok elektrárne Černobyľ premenil na peklo.

Ilustračný obrázok k článku Katastrofa, ktorá zasiahla celý svet: KVÍZ o výbuchu v atómovej elektrárni Černobyľ
35
Galéria
Zdroj: TASR

V priebehu testu bezpečnostného systému v elektrárni V. I. Lenina sa teplota v reaktore nekontrolovateľne zvyšovala. Všetko vyvrcholilo výbuchom, ktorý do ovzdušia uvoľnil nebezpečný rádioaktívny mrak.

Sovietsky zväz spočiatku o katastrofe mlčal. 27. apríla pracovníci 1100 kilometrov vzdialenej švédskej jadrovej elektrárne Forsmark objavili na svojich odevoch rádioaktívne častice. Pátracia akcia im odhalila krutú pravdu o nehode v Černobyle.

Myslíte si, že poznáte detaily o katastrofe, ktorej následky sa prejavujú aj po desiatkach rokov? Otestujte sa v našom kvíze.

Kliknite SEM: Čo viete o havárii v elektrárni Černobyľ?

V kvíze sa vám postupne zobrazí desať otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd. Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Skúšajte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Černobyľ
35
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM