Zo zahraničia

Kauza Chovanec: Belgickí policajti budú školení na syndróm vzrušeného delíria

Federálny minister vnútra Pieter De Crem uviedol, že Chovanec počas zadržania na letisku zjavne trpel syndrómom vzrušeného delíria.

Ilustračný obrázok k článku Kauza Chovanec: Belgickí policajti budú školení na syndróm vzrušeného delíria
Zdroj: TASR/AP

Kauza spojená so smrťou slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel koncom februára 2018 po zásahu polície na letisku v Charleroi, bude mať ako jeden z následkov lepšiu odbornú prípravu belgických policajtov, ktorí sú členmi zásahových jednotiek.

Tí už budú po novom vyškolení aj na to, ako reagovať na syndrómom vzrušeného delíria (EDS), uviedla v utorok televízna stanica RTBF.

Syndróm vzrušeného delíria

Federálny minister vnútra Pieter De Crem koncom augusta na vypočúvaní pred poslancami parlamentu z výborov pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť uviedol, že Chovanec počas zadržania na letisku zjavne trpel syndrómom vzrušeného delíria.

Ide o patologický stav, ktorý sa vyznačuje extrémne agresívnym správaním, nedodržiavaním príkazov, veľkou silou, absenciou únavy a necitlivosťou na bolesť.

Príčina často súvisí s dlhodobým užívaním drog alebo duševnými chorobami. Manželka Jozefa Chovanca vo vyšetrovacom spise priznala, že jej muž sa v roku 2016 liečil na psychické ochorenie.

Viacerí belgickí poslanci počas „vypočúvania“ ministra vnútra upozornili, že polícia nie je vyškolená na to, aby dokázala reagovať na takéto situácie, a jedna z policajných odborových centrál následne spresnila, že odbory od roku 2013 márne žiadajú vedenie federálnej polície o školenie tohto typu.

Dostali pokyny

Situácia sa však zmenila. V pondelok (21.9) členovia federálnej a miestnej polície, ktorí sú v „prvej línii“ pri riešení sporných situácií, dostali list popisujúci možnosti, ako riešiť problémy s osobami vykazujúcimi znaky vzrušeného delíria. List s pokynmi je iba medzistupňom k príručke, ktorú pripravuje vedenie polície.

List popisuje vlastnosti, podľa ktorých možno tento syndróm rozpoznať: necitlivosť na bolesť, extrémne zmätočné správanie, ignorovanie pokynov polície, silné potenie a prejavy nadľudskej sily.

„Skutočnosť, že nejaká osoba je mimoriadne agresívna alebo vyvoláva dojem, že požila omamné látky, často naznačuje, že ide o zločinca, môže to však byť EDS,“ uvádza sa liste zaslanom z Výboru pre prevenciu a ochranu pri policajnej práci.

Belgickí policajti boli poučení, že v prípade podozrenia na EDS musia okamžite kontaktovať pohotovostnú lekársku službu.

Bol tiež vypracovaný zoznam osvedčených postupov, ktorý odporúča dostať zadržanú rozrušenú osobu pod kontrolu bez použitia násilia a donucovania, nezamykať ju do cely a zabezpečiť prevoz sanitkou.

A pokyny obsahujú aj odporúčanie, aby policajti osoby s podozrením na EDS neimobilizovali v polohe ležmo na bruchu, pričom by mali neprestajne sledovať, či zadržaná osoba dokáže dýchať.

RTBF pripomenula, že videozábery zo zásahu letiskovej polície voči J. Chovancovi v cele predbežného zadržania dokazujú, že policajti sa neriadili „osvedčenými postupmi“, ktoré odporúča najnovší list z vedenia polície, a to zrejme z nedostatku vedomostí a školenia o EDS a nesprávne určenej diagnózy ešte pred príchodom lekárskeho tímu a tiež počas lekárskeho vyšetrenia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM