Správy

Kauza Čistý deň: Opozícia vo štvrtok podá návrh na odvolanie ministra práce

Opozícia už má vyzbieraných dosť podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej chce opäť odvolávať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň a jeho zlyhania. Potvrdili to SaS a OĽaNO.

Ilustračný obrázok k článku Kauza Čistý deň: Opozícia vo štvrtok podá návrh na odvolanie ministra práce
Foto: Rastislav Búgel

Návrh podajú vo štvrtok (31.8.), uviedla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. OĽaNO doplnilo, že pod návrh sa zatiaľ podpísali jeho poslanci, zákonodarcovia SaS a Sme rodina. Návrh chce podať opozícia spoločne. Po jeho podaní bude mať predseda NRSR Andrej Danko (SNS) sedem dní na zvolanie mimoriadnej schôdze.

SaS avizovala, že okrem Richtera chce odvolávať opäť aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), a to pre kauzu Bašternák. Pôjde o samostatný návrh a teda aj o samostatnú schôdzu parlamentu. „Návrhy sme rozdelili. Najprv podáme návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi,“ uviedla Svrčeková.

Výhrady k ministrovi Richterovi spomínali nedávno aj poslanci koaličnej SNS. Podľa niektorých médií mal na piatkovej (25.8.) Koaličnej rade žiadať Danko odchod ministra Richtera, premiér Robert Fico (Smer-SD) mal túto požiadavku odmietnuť. Danko reagoval tým, že SNS bude v parlamente hlasovať s opozíciou za jeho odvolanie.

Predstavitelia Mosta-Híd aj Smeru-SD tieto informácie nepotvrdili. Vicepremiér pre investície Peter Pellegrini spolu s ministrom kultúry Marekom Maďaričom (obaja Smer-SD) však dnes naznačili, že koalícia by zrejme skončila, ak by SNS zdvihla v parlamente ruky za opozičný návrh na odvolanie Richtera.

„Vo všeobecnosti platí, ak by ktorákoľvek koaličná strana zahlasovala za pád člena vlády, tak je to koniec koalície,“ uviedol pri príchode na dnešné zasadnutie vlády Maďarič. Zdôraznil, že ide stále o dohady a verejne nikto nepotvrdil pripravenosť národniarov podporiť v parlamente odvolanie Richtera.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM