Aktualizované Prokop Slováček Zo Slovenska

FOTO: Kauza Kaliňák opäť vytiahla ľudí do ulíc. K Bratislave sa pridali aj Košice

Opozícia zvolala ďalšie protestné zhromaždenie. Do Bratislavy i do Košíc. Na východe republiky prehovorí aj asistent poslanca Jozefa Rajtára (SaS) Filip Rybanič, ktorý má vysvetliť, prečo si pozrel bankové účty Roberta Kaliňáka a exministra Jána Počiatka.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kauza Kaliňák opäť vytiahla ľudí do ulíc. K Bratislave sa pridali aj Košice
Zdroj: Dnes24.sk

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a strana Sloboda a Solidarita zorganizovali na pondelok podvečer ďalšie protestné zhromaždenia občanov.

V Bratislave sa protestujúci stretli krátko pred 17.00 hod. na Námestí slobody pred Úradom vlády SR. V porovnaní s posledným protestom, kde prišlo niekoľko tisíc nespokojných občanov, dnes sa ich stretlo niečo vyše tisícky.

Skandovali heslá „Odstúpiť!“ a „Do basy“. Na úvod vystúpil šéf OĽaNO Igor Matovič, ktorého vystriedal poslanec za SaS Martin Poliačik. „Dávame červenú kartu pánovi Kaliňakovi za únos tohto štátu, za to že nám ukradol našu krajinu z rúk. Pokiaľ chceme na Slovensku normálne žiť, musia odstúpiť obaja, Kaliňák i Fico,“ povedal poslanec.

Dav sa presunul k luxusnému komplexu Bonaparte, predtým sa zastavil pod oknami Prezidentského paláca a skandoval: "Málo nás, málo nás, poď ty Andrej medzi nás!“.

V Košiciach sa protest začal o 18.00 hod. Na Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne prišla necelá tisícka. Neskôr sa počet navýšil o cca 500 občanov. V hlavnom meste to bol už tretí míting, v metropole východu sa konal po prvý raz.

Streda pre Robertov

Fico a Kaliňák budú tento týždeň čeliť v parlamente odvolávaniu práve pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka. Premiéra budú odvolávať na mimoriadnej schôdzi v stredu (6.7.) o 10.00. Hneď po nej bude pokračovať prerušené rokovanie o návrhu na odvolanie ministra vnútra.

Kaliňák je podľa opozície na Bašternáka prepojený a pomáhal nevyšetreniu jeho daňových podvodov. Fico má podľa opozície pykať za to, že Kaliňáka neodvolal, kryje ho a podporuje korupčné prostredie.

Slovensku navyše podľa opozície robí hanbu tým, že býva v byte, ktorý mal Bašternák postaviť zrejme z daňových podvodov.

Červené karty

Opoziční poslanci v pondelok v Bratislave odovzdali premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) červené karty. Je ich takmer tisíc. Sú na nich odkazy od ľudí, ktorí už predchádzajúce týždne protestovali proti korupcii a klientelizmu v krajine a za odstúpenie ministra vnútra.

„Hlas ľudu do bytu premiéra zrejme nedolieha, posielame mu preto odkazy sem,“ povedala na tlačovom brífingu Veronika Remišová z OĽaNO-NOVA.

Opozícia žiada trest pre Danka

Zástupcovia opozície najnovšie požadujú disciplinárne konanie voči predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi. Sú presvedčení, že keď Danko prerušil schôdzu pre roztiahnutý transparent, ktorý tam umiestnil Igor Matovič, tak vážne ohrozil demokratické princípy a znemožnil poslancom vykonávať svoj mandát.

PREČÍTAJTE SI AJ:

O osude Roberta Kaliňáka sa rozhodne v stredu. Opozícia chce odvolať aj Roberta Fica

Odvolávanie Roberta Kaliňáka: Pre Matovičov transparent schôdzu prerušili na neurčito

Protest BA KE
12
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM