Monika Hanigovská Správy Zo Slovenska

Kde sú NAJRÝCHLEJŠIE cesty na svete? Že vraj aj na Slovensku, má to však HÁČIK

Naozaj patria naše cesty medzi top najrýchlejšie?

Ilustračný obrázok k článku Kde sú NAJRÝCHLEJŠIE cesty na svete? Že vraj aj na Slovensku, má to však HÁČIK
Zdroj: TASR

Máme najrýchlejšie cesty na svete. To sa totiž domnievajú ekonómovia z Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorí zaradili Slovensko do prestížneho rebríčka najlepších. Píše o tom International Monetary Fund (IMF) na svojom webe.

Ako sa k tomu dopracovali?

Informácie vypracovali odborníci pomocou dát z Google Maps a v nej sa zamerali na 162 krajín, kde analyzovali, ako dlho priemerne trvá cesta medzi veľkými mestami vzdialenými od seba aspoň 80 kilometrov.

„Ako ukazuje graf, najrýchlejšie cesty na svete sa nachádzajú v bohatších ekonomikách vrátane Spojených štátov, Portugalska, Saudskej Arábie a Kanady,“ opisuje blogs.imf.org. No, a práve medzi nimi sa ocitlo aj Slovensko, ktoré za sebou nechalo najchudobnejšie krajiny sveta.

Rebríček sa dostal do pozornosti Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorý je súčasťou Ministerstva financií SR: „Radíme sa ku krajinám s najrýchlejšími cestami na svete. Priemerná rýchlosť na slovenských cestách je 93 km/h. V rovnakej kategórii sú Američania, Kanaďania, Francúzi aj naši susedia Česi, Poliaci, Rakúšania a Maďari.“

Informuje o tom ÚHP na Facebooku. Susedná Ukrajina je podľa štúdie približne v polovici rebríčka s rýchlosťou 75 km/h.

V čom je háčik?

Nekvalitné cesty pritom nájdeme takmer všade mimo najväčších miest. „Denne jazdíme do práce, do školy, za doktorom, či na úrady po rozbitých cestách a napriek tomu ich celkový stav posledných 20 rokov stagnuje,“ opisuje stav Iniciatíva za riešenie kritických problémov v regiónoch známa ako Cesty pre lepší život.

Slovenskí vládni analytici pripomínajú, že to má jeden háčik. „Údaj pre Slovensko vychádza z trás medzi Bratislavou a Žilinou, Liptovským Mikulášom, Popradom alebo Košicami, kde sú rozumne kvalitné spojenia vďaka D1, R1, R2 či I/16. Metodika nevidí regionálne problémy ani spojenie sever-juh,“ pripomína na záver ÚHP.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM