Monika Hanigovská Politika

KEDY bude referendum o skrátení volebného obdobia? Čaputová stanovila DÁTUM

Prezidentka Zuzana Čaputová okrem iného informovala o tom, ktorá otázka v referende nebude.

Ilustračný obrázok k článku KEDY bude referendum o skrátení volebného obdobia? Čaputová stanovila DÁTUM
Zdroj: Instagram.com/zuzana_caputova

Referendum o skrátení volebného obdobia bude v sobotu 21. januára 2023. Prezidentka Zuzana Čaputová ho vyhlási v piatok (4. novembra).

„Na základe petície občanov prijatej 24. augusta 2022 a na základe nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky z 26. októbra 2022 vydám zajtra rozhodnutie o vyhlásení referenda. Vyhlásenie referenda je vyjadrím rešpektu k vôli občanov, so zohľadnením rozhodnutia Ústavného súdu SR. Ako deň konania refernda som určila sobotu 21. januára 2023,“ informovala o tom Zuzana Čaputová na Instagrame.

V referende bude len jedna otázka

V referende budú voliči rozhodovať o otázke, ktorá bola uvedená v petícii ako druhá otázka: „Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky je možné uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady Slovenskej republiky, a to zmenou Ústavy Slovenskej republiky?“

Presné a úplné znenie referendovej otázky obsahuje aj vymenovanie konkrétnych článkov ústavy, ktorými sa má uvedená zmena dosiahnuť a bude samozrejme uvedené na hlasovacích lístkoch.

Otázka, ktorá bola na petičnom hárku uvedená ako prvá, nebude súčasťou referenda vzhľadom na to, že Ústavný súd Slovenskej republiky rozhodol, že nie je v súlade s našou ústavou.

„V tomto bode chcem zdôrazniť, že posúdenie ústavnosti referendových otázok je zverené výlučne ústavnému súdu a nie nám politikom. Rozhodla o tom jediná inštitúcia na to určená a to je pre mňa, a dúfam že aj pre ostatných, záväzné a hodné rešpektu,“ pripomenula prezidentka.

Hlasovanie poštou

„Termín konania referenda som určila s ohľadom na novú právnu úpravu, ktorá zaviedla možnosť požiadať o hlasovanie poštou zo zahraničia,“ doplnila Čaputová.

Ako ďalej vysvetlila, voliči, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a voliči, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, ale v čase referenda sa budú zdržiavať mimo jej územia, môžu požiadať písomne alebo elektronicky o hlasovanie poštou, a to ministerstvo vnútra, respektívne obec trvalého pobytu, žiadosťou doručenou týmto orgánom.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM