Milan Hanzel Šport Hokej

KOCÚRKOVO v slovenskom hokeji: Najprv dali Bystrici titul, teraz jej ho definitívne zobrali!

To, čo sa od obeda vravelo potichu, je už oficiálne. Hokejisti Banskej Bystrice sa nestali majstrami slovenskej najvyššej súťaže.

Ilustračný obrázok k článku KOCÚRKOVO v slovenskom hokeji: Najprv dali Bystrici titul, teraz jej ho definitívne zobrali!
Zdroj: TASR

Už tesne po obede vás náš portál dnes24.sk informoval, že Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja mal zrušiť víťaza Tipsport ligy.

Zmena plánu

„Definitíva padne popoludní,“ oboznámil nás hovorca SZĽH Peter Jánošík. No, a pred malou chvíľou sa tak aj stalo. Oficiálna stránka SZĽH informuje o tom takto: „Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja ako najvyšší výkonný orgán dnes zrušil rozhodnutie Ligovej rady Tipsport ligy zo dňa 12.3.2020 o udelení titulu majstra SR pre HC 05 Banská Bystrica. V sezóne 2019/2020, ktorá musela byť predčasne ukončená z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu, nebude majstrom našej najvyššej súťaže žiadny klub.“

Zamietli prvotný verdikt

„Ligová rada postupovala podľa existujúcich ustanovení a primerane ich aplikovala, no v tejto veci nezohľadnila ďalšie skutočnosti, a síce postup pri ukončení ostatných súťaží organizovaných a riadených SZĽH. Na všetku činnosť SZĽH sa musia vzťahovať základné princípy zakotvené v Stanovách SZĽH, a teda najmä princíp rovnosti, ktorý ukladá zväzu povinnosť zaobchádzať s každým členom rovnako. A keďže v ostatných súťažiach Slovenský zväz ľadového hokeja neudelil alebo nebude udeľovať ocenenia v predčasne ukončených súťažiach, ocenením v Tipsport lige došlo k porušeniu princípu rovnosti,“ píše web hokejového zväzu.

Aké je poradie?

Konečné poradie tímov po základnej časti zostáva v platnosti. Pohár Dušana Pašeka pre víťaza z.č. teda patrí hráčom HC 05 Banská Bystrica. Barani zároveň získavajú právo účasti v hokejovej Lige Majstrov (CHL 2020/2021).

Stanovisko klubu

Na oficiálnej stránke klubu z Banskej Bystrice sa objavilo takéto stanovisko už predpoludním: "Rozhodnutie akceptujeme a sme radi, že ukončilo traumatizáciu najmä športovej verejnosti, vyvolanú svojím prvým rozhodnutím. Rýchla, okamžitá a pohotová reakcia výkonného výboru SZĽH zabránila znevažovaniu mena nášho klubu a vytváraniu dojmu, že sme si titul pridelili sami. Faktom však ostáva, že sme trojnásobní majstri SR v ľadovom hokeji. Počas tejto predčasne ukončenej sezóny sme do toho dali všetko a môžeme len skonštatovať – VYHRALI SME ČO SA DALO! Vyššia moc rozhodla, že sme nemohli vyhrať všetko, čo sme chceli.“

Bystrica prišla o titul
6
Galéria
Zdroj: TASR
Predčasná radosť
Predčasná radosť - Hokejisti Banskej Bystrice sa takto radovali z titulu. / Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM