ts Magazín

Kofeín vie postaviť na nohy nielen nás! Vedci zistili, že dokáže nakopnúť aj lesy

Štúdia vedcov hovorí o prekvapivých účinkoch odpadového produktu, takzvanej buničiny, ktorý vzniká pri spracovaní kávy.

Ilustračný obrázok k článku Kofeín vie postaviť na nohy nielen nás! Vedci zistili, že dokáže nakopnúť aj lesy
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Bez kávy si mnohí z nás rána nedokážu ani predstaviť. To, že káva má množstvo zdraviu prospešných účinkov, vedeli už naši predkovia. Nová štúdia ale ukazuje, že odpad, ktorý pri jej výrobe vzniká, je pre tropické lesy zázračným liekom.

Odpad ako liek

Štúdia vedcov z University of Hawaii a ETH-Zürich hovorí o prekvapivých účinkoch odpadového produktu, takzvanej buničiny, ktorý vzniká pri spracovaní kávy. Zvyčajne končí ako kopa odpadu odkázaná bez ďalšieho využitia zhniť kdesi v burine.

Buničina je pritom nesmierne bohatá na živiny. Vedci teda urobili experiment, v rámci ktorého na Kostarike pohnojili kus pozemku buničinou a rovnako veľký kus v tej istej oblasti nechali bez hnojiva. Výsledky na seba nenechali dlho čakať. Tím vedený doktorkou Rebeccou Coleovou po dvoch rokoch zistil, že pridanie kávovej buničiny významne zmenilo vlastnosti pôdy, eliminovalo trávy a uľahčilo rozmnožovanie bylín. V pôde sa tiež zvýšila koncentrácia uhlíka, dusíka a fosforu.

Z oblasti ošetrenej buničinou sa stal malý les. Časť neošetrená buničinou bola plná invazívnych tráv a burín.

Výsledky štúdie priniesli dôležité poznatky, ktoré môžu pomôcť pri záchrane tropických lesov. Hnojenie buničinou je pritom lacné riešenie, za ktorým ani tamojší obyvatelia nemusia chodiť ďaleko, keďže káva sa pestuje väčšinou v tropickom podnebí.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM