Správy Politika

Kollár hovorí o DVOCH možných termínoch volieb: Po páde vlády môže byť veľký CHAOS, varuje

Na Slovensku sa začína volebná kampaň. Po hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde to povedal líder OĽANO Igor Matovič. Kedy by sa voliči mohli pobrať k volebným urnám?

Ilustračný obrázok k článku Kollár hovorí o DVOCH možných termínoch volieb: Po páde vlády môže byť veľký CHAOS, varuje
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Už o pár mesiacov?

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok (16. 12.) odvolá vládu Eduarda Hegera (OĽANO). Zároveň ju dočasne poverí vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec. „O ďalšom postupe bude prezidentka informovať zajtra,“ priblížil hovorca.

Predseda parlamentu Boris Kollár si myslí, že najneskorším vhodným termínom predčasných volieb by bol jún, ale ideálne máj 2023. Povedal tiež, že v názore na termín sa zhoduje s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Premiér Eduard Heger sa k volebnému termínu nevyjadril. Pripomenul, že rokovania o ďalšom postupe po vyslovení nedôvery vláde sa začnú v piatok, ako ju prezidentka odvolá.

Kollár zároveň pozýva všetky politické strany k rozhovorom, aby sa spolu s prezidentkou zhodli na predčasných voľbách. „Budú musieť zasadnúť politické strany so svojimi klubmi a dohodnúť sa na koordinácii krokov. Chcem pozvať všetky politické strany k okrúhlemu stolu. Musíme sa dohodnúť na predčasných voľbách,“ povedal Kollár.

Ťažký predvolebný súboj

Minister financií varuje pred zmenou volebného systému, bude to podľa neho kľúčová téma parlamentných volieb. Dodal, že strana SaS a mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) sa svojím postojom pri hlasovaní dostali do spoločnosti mafie a fašistov. Je rád, že napokon ako minister financií demisiu nepodal.

Matovič varoval pred koncom demokracie. „Začína sa ťažká predvolebná kampaň,“ povedal. Tvrdí, že Smer-SD, Hlas-SD a Republika sú dohodnutí na zmene volebného systému.

Pokiaľ prídu k moci, prvý zákon, ktorý zmenia, sú podľa Matoviča volebné pravidlá. Myslí si, že budú chcieť zaviesť zmiešaný volebný systém, čiže časť poslancov bude volených za región. To podľa neho bude výhodné pre tieto strany. Považuje to za cestu ku koncu demokracie.

„Keď nedokážeme zobudiť demokratov, stratíme demokraciu,“ povedal s tým, že ak demokratický volič nepôjde voliť, bude tu len paródia na demokratické voľby. PS a SaS nemajú podľa neho snívať o vláde s Hlasom-SD. „(Šéf Hlasu-SD Peter, pozn. TASR) Pellegrini nakoniec pôjde s mafiou,“ povedal.

Matovič považuje stranu SaS po hlasovaní za mŕtvu. Demokratický volič ju podľa neho nemôže voliť. Zároveň dodal, že má dôkazy o korupcii šéfa SaS Richarda Sulíka.

Zverejniť ich chce počas kampane. Zároveň tvrdí, že poslanec Ján Krošlák, ktorý hlasoval za pád vlády, od neho v minulosti chcel, aby podplácal policajtov. PS a SaS podľa Matoviča neprekážalo, spojiť sa s ním.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM