Aktualizované ELA Politika

Sulík: Je Matovič NORMÁLNY? Prezidentke šiel doručiť DEMISIU, papier vytrhol: Rozmyslel si to!

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) prišiel doručiť do Kancelárie prezidenta (KP) SR svoju demisiu.

Ilustračný obrázok k článku Sulík: Je Matovič NORMÁLNY? Prezidentke šiel doručiť DEMISIU, papier vytrhol: Rozmyslel si to!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Nevídaná parlamentná fraška! Druhý pokus o vyslovení nedôvery vláde sprevádzal doslova niekoľkodňový cirkus. Na poslednú chvíľu opúšťali koaličné poslanecké kluby niektorí poslanci, niekoľko hodín pred hlasovaním Igor Matovič núkal svoju demisiu, ktorú podmieňoval dvoma požiadavkami.

Rituálna poprava

„Milí kolegovia, demokrati, páni poslanci, poslednýkrát apelujem a prosím všetkých demokratických poslancov, ktorý záleží na Slovensku, nepovaľte tretiu demokratickú vládu a nedovoľte návrat mafie k moci,“ povedal za klub OĽaNO predseda Michal Šipoš.

Poslancov OĽaNO vyzval, aby pred hlasovaním opustili plénum národnej rady a nezúčastňovali sa na „rituálnej poprave“ o vláde. Boris Kollár sa ospravedlnil všetkým voličom po tom, čo Richard Sulík opísal konanie Matoviča.

Hanba u prezidentky

Na niekoľkominútovom grémiu sa dozvedeli, že Igor Matovič je na ceste k prezidentke a je rozhodnutý podať demisiu. Na poslednú chvíľu vraj bola SaS ochotná vyjsť v ústrety vláde. Napokon sa však podľa Sulíka stalo niečo, čo nemá obdobu.

Minister financií Matovič vraj prezidentke do rúk podal demisiu, podpísal papiere, no potom pracovníkovi prezidentskej kancelárie papiere vytrhol z rúk a povedal, že si to rozmyslel.

„Myslím, že nič lepšie nedokumentuje to chaotické vládnutie, ktoré tu zažívame,“ dodal šéf SaS. Parlament jeho slová rozosmiali a v sále vybuchol smiech.

„Bojovníci sa pred mafiou neskláňajú,“ povedal Igor Matovič na svoju obhajobu k incidentu. Tieto slová mu vraj povedal ktosi, koho si váži a preto sa rozhodol papier roztrhať. Týmto sa vraj rozhodol „neskloniť“ hlavu pred SaS a svoju demisiu si rozmyslel.

Roztrhal papier

„Dovoľte mi informovať Vás, že podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič dnes podvečer prišiel doručiť do KP SR svoju demisiu,“ uviedla prezidentská kancelária.

„Pred zamestnancami prezidentskej kancelárie svoju demisiu podpísal, napokon si však podanie svojej demisie v poslednej chvíli rozmyslel a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu KP SR Metodovi Špačekovi z rúk. Demisia tak nebola doručená do KP SR,“ vysvetľuje incident. Tým pádom ju považujú za nedoručenú.

Aktualizované 21:33 Špaček vo štvrtok večer médiám uviedol, že dokumenty nepodával, ale si ich Matovič zobral z jeho rúk sám. „Môžeme to nazvať, ako chceme, ale v jednej chvíli som mal v ruke demisiu, a potom som ju zrazu nemal,“ priblížil. Ako podotkol, Matovič mal povedať, že si to rozmyslel a odišiel. „Počas celého aktu podávania demisie telefonoval,“ doplnil.

Vedúci Úradu vlády SR Július Jakab odmietol, žeby Matovič vytrhol podpísanú demisiu z rúk Špačeka. „Pri vytvorení kópie a pri prinesení originálu kópie si ju pán Matovič prevzal s tým, že si svoje rozhodnutie rozmyslel,“ skonštatoval.

Vláda Eduarda Hegera padla. Parlament vyslovil vláde nedôveru. Urobilo tak 78 zo 120 prítomných poslancov. Proti bolo 20 poslancov, dvaja nehlasovali, dvaja sa zdržali. Predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger idú po vyslovení nedôvery vláde za prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Rokovanie Národnej rady prerušili.

Súvisiace články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM