Zo Slovenska

Komisia ukončila skúmanie Lučanského smrti. Uviedla aj príčinu úmrtia

Kontrolná komisia potvrdila príčinu smrti bývalého policajného prezidenta. Riadne vyšetrovanie prípadu stále pokračuje.

Ilustračný obrázok k článku Komisia ukončila skúmanie Lučanského smrti. Uviedla aj príčinu úmrtia
Zdroj: TASR

Komisia, ktorá skúmala okolnosti úmrtia policajného exprezidenta Milana Lučanského v prešovskej väznici prišla k záveru, že príčinou smrti bola samovražda. Po prijatí záverečnej správy kontrolnej komisie k tomuto prípadu to potvrdil jej predseda Tomáš Čitbaj z Kancelárie Verejnej ochrankyne práv SR.

„Záver je taký, že komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali informáciu medializovanú ministerkou spravodlivosti a bývalým generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), ktorá hovorila o tom, že príčinou smrti bolo sebapoškodenie pána Lučanského, a teda pokus o samovraždu,“ povedal Čitbaj.

Vyhlásil, že komisia vychádzala z podkladov, ktoré jej poskytol ZVJS. Prístup mala tiež k všetkým videozáznamom a k výstupom z elektronického monitoringu ciel. „Komisia mala možnosť vypočuť všetkých príslušníkov zboru, ktorí boli v oboch ústavoch v kontakte s Milanom Lučanským, vrátane zdravotného personálu,“ dodal. Komisia ale nemala prístup k zdravotnej dokumentácii a k informáciám z trestných spisov.

Správu zverejnia

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) doplnila, že závery tejto komisie berie veľmi vážne. „Som naozaj presvedčená, že ZVJS si veľmi svedomito plní svoju úlohu, vďaka ktorej my ostatní môžeme pokojne spávať,“ povedala.

Predseda komisie dodal, že za prijatie správy hlasovalo 14 členov. Proti bol poslanec Marian Kotleba (ĽSNS) a Denisa Saková (nezaradená). Nehlasoval Marián Saloň (Smer-SD). Záverečnú správu komisie nechala Kolíková ešte v piatok zverejniť. Má viac ako 20 strán a k dispozícii je na webovej stránke ministerstva spravodlivosti. „Nemyslím si, že sú tam také skutočnosti, ktoré by mohli zmariť účel trestného konania,“ podotkla.

Nezávislá kontrolná komisia, ktorá prešetrovala okolnosti úmrtia Lučanského i jeho skoršie zranenie oka, mala takmer 20 členov. Okrem politikov boli jej súčasťou tiež experti. Policajný exprezident zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa 29. decembra 2020 v Ústave na výkon väzby v Prešove pokúsil o samovraždu.

Udalosti na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM