Zo Slovenska

KONIEC kontrol na hraniciach Česka a Slovenska: Koľko migrantov sa podarilo zachytiť?

Kontroly na česko-slovenskej hranici po štyroch mesiacoch skončili. Policajti však budú na hraniciach so Slovenskom pôsobiť naďalej.

Ilustračný obrázok k článku KONIEC kontrol na hraniciach Česka a Slovenska: Koľko migrantov sa podarilo zachytiť?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

O polnoci z piatka na sobotu skončili kontroly na česko-slovenskej hranici, ktoré vlani v októbri zaviedla česká vláda. Počas zhruba štyroch mesiacov policajti zachytili takmer 1200 tranzitných nelegálnych migrantov a 58 prevádzačov. Spravodajkyni TASR to potvrdil hovorca českej cudzineckej polície Josef Urban. Dodal, že hoci kontroly budú od soboty už len náhodné, boj proti nelegálnej migrácii pokračuje.

„My v žiadnom prípade situáciu nepodceňujeme a pokračujeme v boji proti nelegálnej migrácii a prevádzačstvu,“ uviedol Urban s tým, že aj naďalej budú monitorovať a analyzovať hlavné aj alternatívne migračné toky do Európy, aby na ne mohli efektívne reagovať. Prítomní budú tiež v prihraničnej oblasti.

Mohlo by vás zaujímať

Policajti nezmiznú

„Policajti budú aj naďalej, avšak teraz len náhodne a operatívne, pôsobiť po celej dĺžke pozemnej hranice so SR. Stále bude kladený dôraz na vyhľadávanie a kontrolovanie tých miest a dopravných prostriedkov, pri ktorých je potenciál možného výskytu nelegálnych migrantov či prevádzačov,“ vysvetlil hovorca.

Počty policajtov, ktorí budú nasadení na vyhľadávanie tranzitnej nelegálnej migrácie, si budú upravovať tri dotknuté kraje samostatne na základe vyhodnotenia aktuálnej situácie. Doteraz podľa slov policajného prezidenta Martina Vondráška slúžilo na jednej zmene 88 policajtov a k dispozícii bolo ďalších 21 príslušníkov Colnej správy. Zdôraznil, že zo začiatku bolo na jednej zmene viac než 140 policajtov a 22 colníkov.

Zachytili stovky migrantov

O zavedení dočasných kontrol na celej dĺžke hranice so Slovenskom rozhodla vláda Petra Fialu vlani 4. októbra pôvodne na desať dní. Opatrenie potom štyrikrát predĺžila. Podľa údajov, ktoré spravodajkyni TASR poskytol hovorca cudzineckej polície v piatok (2. 2.), odvtedy policajti na hraniciach skontrolovali 442 331 vozidiel a 875 914 osôb.

Z nich bolo 1 185 tranzitných nelegálnych migrantov a 58 prevádzačov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM