Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Kontroverzná metóda Číny: Do boja s horúčavami nasadila lietadlá, chce zmeniť počasie

Čínske úrady sa rozhodli situáciu s dlhotrvajúcimi horúčavami a suchom vziať do vlastných rúk. Používajú lietadlá s chémiou.

Ilustračný obrázok k článku Kontroverzná metóda Číny: Do boja s horúčavami nasadila lietadlá, chce zmeniť počasie
Zdroj: Unsplash.com

Tak ako viacero kútov sveta, aj Čína bojuje s extrémnymi teplotami a suchom. Horúčavy pretrvávajú už viac ako 60 dní a prognózy nie sú priaznivé. Čínske úrady sa preto rozhodli zmeniť počasie a vyvolať potrebné zrážky. Informuje o tom iMeteo odvolávajúc sa na portál China Daily.

Pomáhajú lietadlá

Zásahy do počasia sa realizujú v provincii Anhui, len v pondelok tam 48-krát zopakovali procedúru nazvývanú osievanie oblakov. Meteorológovia tu odpálili takmer 1000 soľných svetlíc do mrakov s cieľom vyvolať dážď.

„Na žiadosť provinčnej vlády Chu-pej vyslala Čínska meteorologická správa do provincie lietadlo na siatie oblakov. V pondelok a utorok lietadlo trikrát chemicky „posialo“ oblaky v mestách Shiyan a Xiangyang,“ ozrejmuje iMeteo.

Nejde pritom o prvý prípad, kedy krajina zasahovala do počasia. Minulý rok napríklad Peking použil technológiu na osievanie oblakov, aby zabezpečil, že na oslavách storočnice čínskych komunistov bude slnko a modrá obloha.

Chémia

Celý proces prebieha tak, že lietadlá vypustia do vzduchu chemickú látku, obvykle jodid strieborný, ktorá má štruktúru podobnú ľadu v oblakoch. Kvapky vody sa začnú zhromažďovať okolo ľadového kryštálu v atmosfére, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť zrážok.

Názory na takéto metódy sa však rôznia. Zásahy do počasia sú kontroverznou témou. Vyvolávajú veľa otázok a dávajú vzniknúť aj konšpiračným teóriám.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM