TOS Lifestyle

Kontroverzný nápad vedcov: Budú odstrašujúce fotky známe z cigariet aj na MÄSOVÝCH výrobkoch?!

Odstrašujúce obrázky majú prekaziť chuť na mäso! Vedci už testovali, či to môže fungovať. A prečo vlastne by sme mali jesť menej mäsa?

Ilustračný obrázok k článku Kontroverzný nápad vedcov: Budú odstrašujúce fotky známe z cigariet aj na MÄSOVÝCH výrobkoch?!
Zdroj: Dnes24.sk , Unsplash.com

Tieto fotky pozná skoro každý. Zhnité zuby, žena vykašlávajúca krv, muž bez nohy či na smrteľnej posteli… Odpudivé fotografie majú pôsobiť ako varovanie na krabičkách od cigariet.

Prečo jesť menej mäsa?

Britskí vedci z Durham University zisťovali, či to môže fungovať aj pri mäsových výrobkoch. Ako uvádzajú v rámci štúdie, ktorej výsledky boli zverejnené na Sciencedirect­.com, podľa množstva iných vedeckých štúdií je konzumácia mäsa zdraviu škodlivá.

Mäso podľa nich zvyšuje riziko obezity, kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny či cukrovky. Navyše má konzumácia mäsa prispievať ku klimatickým zmenám či k vzniku pandémií.

Môže to fungovať

Ako dopadol výskum? Účastníci štúdie boli rozdelení do dvoch skupín. Ľudia v skupine, ktorí sa stretávali s odpudivými fotografiami a varovaniami, si vyberali mäsové výrobky o sedem až desať percent menej ako tí v kontrolnej skupine.

Takéto varovania a fotografie na mäsových výrobkoch by teda podľa autorov štúdie naozaj mohli byť spôsobom, ako znížiť u ľudí chuť na mäso, resp. jeho konzumáciu.

Podľa komentárov na sociálnych sieťach však táto štúdia veľké pochopenie verejnosti nemá. „A čo fľaše alkoholu? Alebo produkty so zložkami, ktoré boli ošetrené pesticídmi? Alebo sladené nápoje?“ pýta sa jeden z užívateľov, pričom naráža na fakt, že potom aj množstvo iných potravín by malo mať podobné varovania.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM