Rastislav Búgel Zo zahraničia

ZÁKERNÉ ochorenie zobralo Európu útokom! Nakazených sú TISÍCE a číslo stále rastie

Európske úrady bijú na poplach. Šíri sa totiž nákaza, ktorá ohrozuje všetky vekové skupiny.

Ilustračný obrázok k článku ZÁKERNÉ ochorenie zobralo Európu útokom! Nakazených sú TISÍCE a číslo stále rastie
Zdroj: Freepik.com/freepik , Pexels.com

V 16 európskych krajinách len za tento rok evidujú tisíce prípadov nákazy salmonelózou. V Rakúsku tomuto ochoreniu dokonca podľahol jeden pacient.

Ako informoval portál CNN Prima News, v Česku sa zatiaľ salmonelózou v tomto roku nakazilo už 6 700 ľudí. Pozor by si mali dať hlavne starší ľudia a malé deti.

Závadné mäso?

Zdrojom nákazy je podľa Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb hlavne kuracie mäso a kebab z neho pripravený.

„Podľa informácií CNN Prima News ide o produkty siedmich poľských výrobcov a jedného výrobcu z Rakúska,“ píše portál. Do Poľska pritom na nákupy chodia tisíce Čechov a Slovákov, ktorí kuracie mäso nakupujú vo veľkom. Láka ich totiž nižšia cena.

Ako pripomenul portál tvnoviny.sk, priamo v podnikoch neboli zistené mikrobiologické dôkazy o kontaminácii. „Vedci práve preto očakávajú, že nakazených bude pribúdať, keďže zatiaľ s istotou neidentifikovali zdroj, a preto nedokážu zaviesť potrebné opatrenia,“ informoval server.

Pozor na príznaky!

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR je salmonelóza akútne akútne bakteriálne hnačkové ochorenie: „Prejavy nákazy sa dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín, z nich sú najčastejšie majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, mäsové výrobky či iné vaječné jedlá. Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby.“

Liečba salmonelózy

Podľa odborníkov je pri liečbe najdôležitejší dostatočný príjem tekutín s obsahom minerálov, prípadne nesladený čaj a diéta s minimálnym množstvom tuku a dráždivých látok. „V prípade nutnej antibiotickej liečby sú vhodné niektoré z penicilínových alebo aminoglykozidových preparátov. Podávanie antibiotík pri nekomplikovanom priebehu ochorenia predlžuje vylučovanie salmonel z organizmu. Takýto vylučovateľ môže byť zdrojom nákazy pre svoje okolie a nemal by pripravovať potravu a nápoje pre druhých ľudí,“ upozorňuje ÚVZ SR.

Keď sa chcete pred salmonelózou ochrániť, v prvom rade by ste sa mali vyvarovať konzumácii nedostatočne tepelne spracovaných jedál. „Na zneškodnenie salmonel je potrebné vajce variť vo vode 60 °C teplej 12 minút. Pri tepelnom spracovaní mäsa je potrebné, aby sa táto teplota dosiahla v celom jeho objeme,“ dodal úrad.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM