Aktualizované Veronika Ondo-Cholewová Zo Slovenska

Korčok a Heger odsúdili útok Ruska na Ukrajinu: Je to barbarský čin!

Slovenský premiér Heger a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Korčok rázne odsúdili priamy vojenský útok Ruska na Ukrajinu.

Ilustračný obrázok k článku Korčok a Heger odsúdili útok Ruska na Ukrajinu: Je to barbarský čin!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Vláda SR odsudzuje konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. V súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únii bude pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov. Premiér Eduard Heger o tom informuje na sociálnej sieti. Pre aktuálnu situáciu na Ukrajine zasadne mimoriadne vo štvrtok ráno Bezpečnostná rada SR. Informovali o tom z Úradu vlády SR.

Aktualizované 8:21 Prezidentka SR Zuzana Čaputová ostro odsúdila protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu, ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému vyjadrila plnú podporu a solidaritu.

„Nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti, sa ukázala byť ilúziou,“ skonštatovala na sociálnej sieti Čaputová.

Heger o barbarskom čine

„Je to zo strany Ruska neospravedlniteľný barbarský čin, hrubé porušenie medzinárodného práva. Znova nám pred očami ožil ruský imperializmus v jeho agresívnej, militantnej podobe,“ uviedol Heger. Slovensko podľa jeho slov stojí pri ukrajinskom ľude.

Nastolenie mieru považuje za absolútnu prioritu. „Dnes však vieme, že je ho možné dosiahnuť len tým, že demokratické štáty budú mať voči diktatúram a despotom vojenskú prevahu a ich odvetné kroky za agresiu budú mať silný moment odstrašenia. Vláda ubezpečuje občanov na Slovensku, že spolu so spojencami v Severoatlantickej aliancii urobí všetky potrebné kroky na odvrátenie vojny, ktorá zasiahla nášho suseda,“ zhrnul Heger.

Prečítajte si aj:

Reaguje aj Korčok

„Rusko hrubo porušuje medzinárodné právo a zásady Charty OSN,“ napísal Korčok na Twitteri. Kroky Ruska podľa jeho slov predstavujú „priame ohrozenie európskej bezpečnosti“.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev a v ďalších ukrajinských mestách neďaleko frontovej línie a pri pobreží bolo vo štvrtok nad ránom počuť výbuchy.

Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM