Správy Zo Slovenska

Koronavírus: Môžete dostať pokutu za zmeškanú technickú a emisnú kontrolu? ÁNO, ale...

Nariadenia ministerstva vnútra sú jasné. Keďže pokuty sú automaticky generované, je potrebné to následne riešiť.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Môžete dostať pokutu za zmeškanú technickú a emisnú kontrolu? ÁNO, ale...
Zdroj: TASR

Prevádzkovatelia vozidiel, ktorí nemôžu absolvovať emisnú a technickú kontrolu v čase, keď je vyhlásený mimoriadny stav, nebudú pokutovaní. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR.

Podajte odpor

Rezort dopravy odporučil okresným úradom, aby v čase mimoriadnej situácie neukladali pokuty za neplatnú emisnú a technickú kontrolu, ktorých platnosť sa skončila od 12. marca 2020 do odvolania.

„Automaticky generované rozkazy na pokuty vydávajú okresné úrady. V prípade, že prevádzkovatelia vozidiel obdržia rozkaz o uložení pokuty, odporúčame im podať odpor z dôvodu mimoriadnej situácie ako objektívnej príčiny nesplnenia tejto povinnosti,“ dodal rezort dopravy.

Daňová výnimka

K podobným krokom pristúpil aj ďalší rezort. Nepodnikatelia, občianske združenia, advokáti či športovci získajú možnosť podať papierové daňové priznanie neskôr, a to do 31. mája, a nebudú musieť o tom informovať Finančné riaditeľstvo (FR) SR.

Nedostanú za tento krok sankciu, dovtedy však musia daň aj zaplatiť. V piatok o tom informoval minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) spolu s prezidentkou FR SR Lenkou Wittenbergerovou v reakcii na šíriaci sa koronavírus. Okrem toho daniari zavádzajú viaceré opatrenia, napríklad mobilné jednotky, prostredníctvom ktorých budú môcť nepodnikateľské subjekty odovzdať daňové priznanie.

„Musíme riešiť všetky veľké dosahy koronavírusu. Chceme urobiť prvé opatrenie pre daňovníkov, budeme naďalej pracovať a pozorne sledujeme situáciu a ak bude nutné, tak predložíme aj ďalšie opatrenia,“ uviedol Kamenický.

Väčšina daňových priznaní sa na Slovensku dá podať elektronicky, existujú však aj subjekty, ktoré túto možnosť ešte nevyužívajú. Ide najmä o nepodnikateľské subjekty, ktorých je približne pol milióna.

„Máme informáciu, že subjektov, ktoré ešte nepodali daňové priznanie, je okolo 375-tisíc. To znamená, že stále je to veľké množstvo. Chceme však zabrániť tomu, aby ľudia chodili na úrady, pošty a chceme eliminovať styk ľudí vo väčších skupinách, aby sa zabránilo šíreniu vírusu,“ vysvetlil minister financií.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM