Aktualizované Zo Slovenska

Koronavírus: Pribudlo 1 410 nových prípadov nákazy, celkom je nakazených vyše 15-tisíc ľudí!

Na Slovensku boli za utorok zistené nové prípady nákazy koronavírusom. Celkovo evidujeme už 22 296 pozitívne testovaných ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Pribudlo 1 410 nových prípadov nákazy, celkom je nakazených vyše 15-tisíc ľudí!
7
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Počas utorka (13. 10.) bolo zistených 1 410 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo eviduje Slovensko už 22 296 pozitívne testovaných ľudí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na svojom webe.

Počas včerajšieho dňa bolo otestovaných 10 228 ľudí.

Pozitívne prípady

Najviac pozitívnych prípadov zaznamenali v Žilinskom kraji (367), nasleduje Prešovský kraj (264), Košický (179), Banskobystrický (151), Trnavský (138), Trenčiansky (124), Nitriansky (101) a Bratislavský kraj (86). Je medzi nimi 716 žien a 694 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 92 rokov.

Pribudlo ďalších 321 vyliečených pacientov, celkovo je teda v našej krajine z ochorenia vyliečených 6 709 ľudí. Žiaľ, počas včerajšieho dňa sa zvýšil aj počet úmrtí z 61 na 66.

„V nemocniciach je hospitalizovaných 476 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 398 z nich. Na JIS je 18 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 48 pacientov,“ informuje Ministerstvo zdravotníctva SR s tým, že aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 15 521.

Šírenie nákazy

Početnejšie prípady hlásili najmä regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bardejove, Bratislave, Čadci, Dolnom Kubíne, Košiciach, Lučenci, Martine, Nitre, Prešove, Poprade, Prievidzi, Trebišove, Trnave a Žiari nad Hronom. „Nákaza sa šíri najmä kontaktmi s pozitívnymi osobami v rodinách a na pracoviskách. Početnejší výskyt preto eviduje väčšina krajských miest,“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti. Prípady sa objavujú aj v zariadeniach sociálnych služieb, v zdravotníckych zariadeniach a na školách.

RÚVZ v Lučenci zaevidoval okrem iného napríklad aj päť nových prípadov v okrese Poltár, ktorý bol doteraz jedným z najmenej postihnutých epidémiou. RÚVZ v Prievidzi eviduje viacero rodinných ohnísk, pričom sú často infikovaní všetci členovia domácnosti. „Odborníkom sa tiež podarilo objaviť prepojenie medzi zdanlivo nesúvisiacimi prípadmi v susedných dedinách, infekcia sa pravdepodobne rozšírila medzi účastníkmi pohrebov,“ približuje ÚVZ.

RÚVZ v Žiari nad Hronom hlási najmä dohľadané kontakty, vyskytli sa aj prípady zachytené v nemocnici v rámci predoperačných vyšetrení a objavujú sa nové prípady, ktoré sú kontaktmi z osláv a svadieb aj v iných regiónoch. RÚVZ v Bardejove hovorí o šírení ochorenia nielen v rodinách, ale aj v niektorých inštitúciách a podnikoch. Najmä dohľadané kontakty evidujú epidemiológovia v ďalších regiónoch.

Nové opatrenia

Od 15. októbra budú na Slovensku platiť prísnejšie protiepidemické opatrenia, a to dovtedy, kým sa kĺzavý 7-dňový medián nezníži pod 500. Vyhlásil to v nedeľu (11. 10.) premiér Igor Matovič. „Zjednodušene povedané, potrebujeme dostať denný počet prípadov pod 500,“ povedal premiér, ktorý neočakáva, že to klesne pod túto hranicu už v priebehu týždňa.

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM