BTW Správy Zo Slovenska

Koronavírus: Trnavčania vyrábajú na 3D tlačiarniach štíty pre lekárov!

Pre nemocnice ich dodávajú zadarmo, pomôcť môže každý.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Trnavčania vyrábajú na 3D tlačiarniach štíty pre lekárov!
Zdroj: pomoznemocnici.sk

Okrem ochranných rúšok patria medzi nedostatkové zdravotnícke pomôcky aj ochranné štíty pre lekárov. Kým však rúško dokáže svojpomocne vyrobiť takmer každý, na výrobu plastových štítov je potrebná 3D tlačiareň.

Tejto výzvy sa chopila partia z Trnavy, ktorá tieto štíty začala tlačiť na 3D tlačiarňach a ďalej ich distribuuje do nemocníc. Tam štíty pomáhajú lekárom v prvej línii proti koronavírusu. Ako prvá na Slovensku zaviedla tieto štíty do praxe Fakultná nemocnica Trnava.

„Štít nie je to náš vynález. Na internete je množstvo inšpiratívnych tvorcov zo zahraničia, ktorí nám pomohli so svojimi predlohami. Ako nadšenci 3D tlače sme neváhali a vyrobili zopár prototypov. Finálny produkt sme na schválenie odprezentovali niekoľkým zdravotníkom, ktorým prišiel tento štít ako užitočná ochrana,“ hovoria autori projektu na svojej webovej stránke pomoznemocnici­.sk.

Záujem o štíty

Do pondelka o 18:00, po šiestich dňoch od spustenia projektu, zdravotníci prosili už o 4200 kusov štítov. Pritom jeden ochranný štít trvá vytlačiť cca 1,5 hodiny. Zatiaľ dodali do 4 nemocníc cca 240 štítov a celkový plán je BEZPLATNE odovzdať 20.000 kusov. Aktuálne odhadované kapacity výroby sú cca 300 kusov denne a priebežne sa zvyšujú.

Práve však testujeme viac-poschodový výtlačok, aby mohla tlačiareň bežať nonstop. Potom budeme schopní tlačiť viac ako 1000 štítov denne.

Skupina šiestich aktívnych tlačiarov sa neobmedzuje len na tlačenie. Zverejnili kompletný návod na výrobu svojho modelu a prostredníctvom svojej webovej stránky spojili komunitu už viac ako päťdesiat „3D tlačiarov“. Vedia tak vyrábať základné komponenty na viacerých miestach na Slovensku. okrem toho pripravujú samostatnú tlačiarenskú miestnosť aj v Trnave na Priemyselnej ulici.

Ako pomôcť

Pomôcť dodávať lekárom tieto potrebné pomôcky je možné viacerými spôsobmi. Ako jednotlivci môžete tomuto neziskovému projektu prispieť finančne na transparentný účet. Ak vlastníte 3D tlačiareň, môžete sa zapojiť priamo do produkcie štítov. Napokon, ak ste firma, určite prídete na spôsob, ktorým by ste vedeli pomôcť práve vy. Všetky potrebné informácie nájdete na webe pomoznemocnici­.sk.

Projekt podporil na sociálnej sieti aj trnavský primátor Peter Bročka: „Keď zlyháva systém, ľudia si pomôžu sami. Toto je toho skvelý príklad. Díky moc celému tímu, super práca.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM