Lenka Fedorová Správy Regióny

Košice sú dlhodobo bez náčelníka Mestskej polície: Nie je to potrebné, tvrdí magistrát

Mestskú políciu riadi poverený zástupca náčelníka Ján Palčik. Podľa magistrátu tento stav nie je potrebné meniť. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Košice sú dlhodobo bez náčelníka Mestskej polície: Nie je to potrebné, tvrdí magistrát
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Lukratívne miesto náčelníka Mestskej polície v Košiciach je už niekoľko rokov neobsadené. Jeho zastupovaním je poverený Ján Palčík. Prečo doteraz magistrát nevypísal výberové konanie na tento post?

Mesto sa v odpovedi na interpeláciu poslanca Jaroslava Polačka odvolalo na § 2 ods. 3 zákona č. 564/1991 Zb. V prípade mestskej polície, tak náčelníka polície na návrh primátora vymenováva a odvoláva mestské zastupiteľstvo.

V súčasnosti však Mestskú políciu v Košiciach riadi zástupca náčelníka, ktorý je poverený riadením, a teda má podľa mesta rovnaké právomoci ako náčelník. Tie vyplývajú z uznesenia č. 336 z XII. rokovania Mestského zastupiteľstva v Košiciach zo dňa 18.12.2012 s ú­činnosťou od 19.06.2012.

,,Keďže zákon o obecnej polícii a ani žiadna iná právna norma neupravuje postup v podobných prípadoch, možno konštatovať, že k pochybeniu zákona nedošlo," konštatujú radní.

Z uvedeného tak podľa magistrátu vyplýva, že Mesto Košice, primátor, mestské zastupiteľstvo ani nikto iný žiadnu právnu úpravu neporušuje a zákon je dodržaný.

,,V zmysle zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme výberové konanie na vymenovanie náčelníka MsP nie je potrebné," uzatvorilo svoje stanovisko mesto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM