red . Zo Slovenska

VIDEO: Kotleba sa dobýjal do parlamentu, aj keď mu zanikol mandát: Idem do práce, tvrdil

Šéf ĽSNS sa v utorok pred začiatkom schôdze snažil dostať do budovy NR SR ako poslanec. Opakovane hovoril, že mandát nestratil, odvolával sa na Ústavu SR.

Zdroj: TASR/Martina Kriková

Kotlebovi zanikol mandát poslanca v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin. Najvyšší súd SR ho odsúdil v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

Išiel do práce

Napriek tomu sa dnes šéf ĽSNS snažil pred začiatkom schôdze dostať do budovy NR SR ako poslanec. „Idem do práce,“ oznámil Kotleba novinárom. Opakovane hovoril, že mandát nestratil, odvolával sa na Ústavu SR.

Jeho poslanecká kartička na vstup do NRSR však už nefungovala, a tak Kotleba napokon z budovy odišiel. Odmietol vstúpiť do budovy ako návšteva. „Ako poslanec nebudem chodiť do parlamentu ako návšteva,“ povedal Kotleba a tým, že sa chce brániť ústavným spôsobom.

Vedenie Národnej rady SR mu ukázalo oznámenie, že mu právoplatným rozsudkom mandát zanikol. Kotleba papier chytil, pokrčil a zahodil na zem.

„Keďže doteraz mi neprišlo nič ohľadom straty môjho poslaneckého mandátu, tak ja mám za to, že môj mandát stále platí a preto sa zajtra zúčastním rokovania Národnej rady Slovenskej republiky. Zhruba v čase 12:30 prídem do parlamentu,“ avizoval na Facebooku.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) v pléne ozrejmil, že sa s otázkou straty poslaneckého mandátu Kotlebu obrátili na autorov ústavy i ústavných právnikov. Tí podľa neho jednoznačne potvrdili, že Kotleba mandát stráca.

Prečítajte si aj

Marian Kotleba sa pokúšal dostať do budovy parlamentu
4
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Milí priatelia, keďže doteraz mi neprišlo nič ohľadom straty môjho poslaneckého mandátu, tak ja mám za to, že môj...

Posted by Marian Kotleba on Monday, April 25, 2022
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM