Veronika Ondo-Cholewová Zo zahraničia

PREČO im kradnú detstvo? Pandémia zvýšila riziko manželstiev tínedžerov!

Šokujúce a smutné! Pandémia koronavírusu zvýšila riziko detských manželstiev. Ženíchov pred 18-tkou je menej ako detských neviest.

Ilustračný obrázok k článku PREČO im kradnú detstvo? Pandémia zvýšila riziko manželstiev tínedžerov!
Zdroj: pixabay.com

Nie všetky deti môžu oslavovať detstvo. Pamätáte si na svoje prababky, ktoré sa vydávali možno, keď mali 16 rokov?

Svet sa nezmenil. A sú krajiny, kde sa vydávajú ešte pred 15. rokom života. Podľa analýzy, ktorú zverejnil UNICEF na svojej stránke, sa pred koncom tohto desaťročia môže stať, že dôjde k ďalším desiatim miliónom detských manželstiev, ktoré môžu ohroziť roky pokroku v znižovaní počtu takých prípadov.

Pandémia zvýšila riziko

Ako UNICEF zverejnil, práve pandémia pomohla zvýšenému riziku detských manželstiev. „COVID-19 ešte viac zhoršila už aj tak zložitú situáciu pre milióny dievčat. Uzavreté školy, izolácia od priateľov a podporných sietí a rastúca chudoba priliali olej do požiaru, ktorý už svet ťažko hasil. Ale môžeme a musíme uhasiť detské manželstvá," uviedla výkonná riaditeľka UNICEF Henrietta Fore.

Dievčatá, ktoré sa vydávajú v detstve, čelia okamžitým a celoživotným následkom. Je u nich pravdepodobnejšie, že zažijú domáce násilie. Často nechodia už potom do školy, umierajú pri tehotenstve, odlučujú sa od rodín a spoločnosti.

Zo sveta

Ukradnuté detstvo

Na celom svete sa odhadom 650 miliónov dievčat a žien, ktoré dnes žijú, vydalo v detstve, pričom asi polovica z nich sa podľa Unicef vyskytla v Bangladéši, Brazílii, Etiópii, Indii a Nigérii.

V priebehu nasledujúceho desaťročia bude až 10 miliónov ďalších dievčat vystavených riziku, že sa v dôsledku pandémie stanú detskými nevestami.

Detských ženíchov je menej ako detských neviest. Manželstvo pred 18. rokom života je zásadným porušením ľudských práv. Na celom svete je miera detských manželstiev najvyššia v subsaharskej Afrike. Riziko krádeže detstva prostredníctvom detských manželstiev je vo svete veľké.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM