Lucia Koscelníková Regióny Regióny Regióny

Krása ženy sa dá porovnať s krásou kvetov

V galérii Hornošarišského osvetového strediska sa konala vernisáž výstavy Slovenské madony a iné krásky – lásky. Obrazy znázorňujú ľudový odev, foklór a tradície.

Ilustračný obrázok k článku Krása ženy sa dá porovnať s krásou kvetov
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. V stredu 6. septembra sa v galérii Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove uskutočnila vernisáž výstavy Slovenské madony a iné krásky – lásky. Bardejovská výtvarníčka Marta Augustinská sa inšpirovala slovenskou fotografkou Petrou Lajdovou. Mladá fotografka zachytila na fotografiách slovenský folklór, prezentuje ich pod názvom „Slovenská renesancia.“ Fotografie znázorňujú pokrývky hláv slobodných dievčat, mladúch a vydatých žien. Neopakovateľná krása vytvorená našími starými materami.

Marta Augustinská žije a tvorí v Bardejovských Kúpeľoch. Výtvarnému umeniu sa venuje od detstva. Jej tvorba sa formovala v kolektíve amatérskych výtvarníkov pod odborným vedením profesionálnych maliarov. Tvorí rôznymi technikami – olejom, akrylom, suchým pastelom, akvarelom. Venuje sa aj maľbe úžitkového skla a vitráži. Prezentovala sa na mnohých spoločných výstavách a medzinárodných maliarskych plenéroch na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách Európy. V minulom roku ilustrovala svoju prvú rozprávkovú knihu „Šťastná Ježibaba.“

„Skutočné krásy z truhlíc ako sú čepce, kroje, party a lajblíky každý deň nevidíme“.

O čom je táto výstava?

Inšpirovala ma slovenská fotografka Petra Lajdová. Pred dvoma rokmi som bola na jej výstave v Trenčíne, ktorú nazvala „Slovenská renesancia.“ Táto dáma vytiahla to, čo k folklóru a k našej kultúre stále patrí. Tanec a spev vidíme na rôznych pódiach pri rôznych kultúrno-spoločenských akciách. Skutočné krásy z truhlíc ako sú čepce, kroje, party a lajbríky každý deň nevidíme. Petra Lajdová to krásne znázornila na svojich fotografiách.

Všetky vaše obrazy sú vytvorené na základe fotografickej predlohy?

Autorku som poprosila aby som tieto práce mohla svojou maľbou prezentovať. Sedem obrazov na mojej výstave sú teda namaľované podľa jej fotografií. Madony sú vlastne svadobné party a čepce. Fotografka na svojich fotografiách znázornila madony, ktoré sú z rôznych kútoch Slovenska. U nás tieto čepce nie sú až také známe. Na ostatných mojich obrazoch sú znázornené šarišanky z Raslavíc, ale aj moja mamka. Ako predlohu som používala staré fotografie alebo aj obrázky z internetu.

Akou technikou najradšej tvoríte?

Mám rada olej a akryl. Obľubujem aj kresby uhlíkom. Väčšinou maľujem na plátno. Na tejto výstave som sa nechcela prezentovať nejakou modernou tvorbou. Výstava Slovenské madony a iné krásky – lásky, je realistická a hlavne farebná. Ten kolorit patrí ku mne.

Ako často vystavujete?

Autorskú výstavu, ako je táto, nerobím až tak často. Súčasťou tejto výstavy sú aj moje staršie diela. Každoročne sa zúčastňujem spoločných klubových výstav BARDAV.

Ste spokojná s vernisážou?

Som veľmi spokojná a milo prekvapená. Som rada, že som tu videla veľa mojich blízkych. Prišli moji kamaráti, bývalé spolužiačky zo strednej umeleckej školy aj príbuzní.

Slovenské madony a iné krásky - lásky
13
Galéria
Foto: Lucia Koscelníková / Zdroj: Bardejovský Reportér
Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM