Magazín

Krátky poobedný „šlofík“ LIEČI: Jednej skupine ľudí však ŠKODÍ, nájdete sa v nej aj vy?

Niekoľko minút spánku dokáže telo skutočne naštartovať. Tento zdriemnutie však nepôsobí dobre na každého. Vieme, prečo je to tak.

Ilustračný obrázok k článku Krátky poobedný „šlofík“ LIEČI: Jednej skupine ľudí však ŠKODÍ, nájdete sa v nej aj vy?
Zdroj: Pexels.com

Krátky spánok, prezývaný ako „šlofík,“ power nap (silný spánok) alebo mačací spánok, prináša skutočne množstvo výhod. Stačí na pár minút zavrieť oči a pravdepodobne aj vy si ho ihneď spojíte s návalom energie, bystrejšou mysľou, väčšou produktivitou či lepšou náladou.

Koľko a kedy

„Optimálna dĺžka spánku je 20 až 45 minút. To vám umožní nabrať dobrý regeneračný spánok a zároveň sa vyhnete tomu, aby ste vstúpili do hlbších cyklov,“ vysvetlila pre Sleep Foundation Ruckshanda Majid, špecialistka na spánkovú medicínu.

Najlepšie urobíte, ak si zdriemnete medzi 13:00 a 15:00 hodinou.

„Medzi týmito časmi je prirodzený cirkadiánny rytmus na najnižšej úrovni počas dňa a spánok bude prirodzenejší,“ dodala doktorka.

Dlhší „šlofík“ sa spája s malátnosťou, únavou, depresiou a dočasnou dezorientáciou. Dlhšie vyspávanie taktiež narúša kolobeh spánku.

Aj keď má spáčov dobíjať, jednej skupine ľudí sa technika power nap neodporúča. Ktorej? Prečítajte si na *na druhej strane**.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM