Zo zahraničia

Kremeľ obvinil Západ zo zvyšovania napätia okolo Ukrajiny. Slovensko evakuáciu diplomatov nechystá

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že možnosť vojenského konfliktu na východe Ukrajiny, iniciovaného ukrajinskou stranou, je vyššia než kedykoľvek v minulosti.

Ilustračný obrázok k článku Kremeľ obvinil Západ zo zvyšovania napätia okolo Ukrajiny. Slovensko evakuáciu diplomatov nechystá
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Kremeľ obvinil v pondelok Spojené štáty a ich spojencov z NATO, že oznámením plánov na vyslanie ďalších síl do východnej Európy a na evakuáciu rodín diplomatov z amerického veľvyslanectva na Ukrajine zhoršujú napätie medzi Východom a Západom. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a AFP.

Pripravujú útok?

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že možnosť vojenského konfliktu na východe Ukrajiny, iniciovaného ukrajinskou stranou, je vyššia než kedykoľvek v minulosti.

Peskov dodal, že Ukrajina zhromaždila veľký počet vojakov neďaleko hraníc so separatistickými oblasťami v Donbase, ovládanými proruskými povstalcami, čo podľa neho naznačuje, že Kyjev sa pripravuje na nich zaútočiť.

Peskov vyhlásil, že informácie prichádzajúce zo Západu sú plné „hystérie“ a „pretkané klamstvami“.

Agresia voči Rusku

NATO (Severoatlantická aliancia) predtým v pondelok oznámila, že v reakcii na zhromažďovanie ruských vojakov na hraniciach Ukrajiny uvádza svoje sily do pohotovosti a posilňuje východnú Európu ďalšími loďami a bojovými lietadlami.

Tento krok aliancie je ďalším z množstva signálov, že Západ sa pripravuje na agresívny krok Ruska voči Ukrajine, hoci Moskva akýkoľvek plán na inváziu popiera, píše Reuters.

Niektorí sťahujú diplomatov

Slovensko nevidí žiadny dôvod na prípravu evakuácie diplomatov z Kyjeva, oznámil minister Ivan Korčok. „Naopak, ich prítomnosť je dôležitá, pretože aj to je dôkazom našej schopnosti dosiahnuť politické riešenie. Diplomatická prítomnosť v ňom má nenahraditeľné miesto,“ dodal.

Neurobia to ani naši českí susedia. „Ministerstvo zahraničných vecí situáciu na Ukrajine detailne sleduje. Sme pripravení podniknúť nevyhnutné kroky na ochranu našich zamestnancov a občanov Českej republiky, ktorí sa na území Ukrajiny nachádzajú,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Lenka Do.

Európska únia nebude nasledovať kroky Spojených štátov a sťahovať rodiny svojich diplomatov z Ukrajiny. V pondelok to vyhlásil vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, ktorý zároveň dodal, že pokiaľ prebiehajú rokovania s Ruskom, nie je podľa neho potrebné situáciu „dramatizovať“. Píše o tom agentúra AFP.

„Neurobíme to isté (ako Spojené štáty), pretože nevieme o nijakom špecifickom dôvode… Nemyslím si, že to musíme dramatizovať, pokiaľ prebehajú rokovania,“ uviedol Borrell pri príchode na stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ, ktorého sa prostredníctvom videohovoru zúčastní aj šéf Štátneho departmentu Antony Blinken.

Súvisiace články

Situácia na Ukrajine je vážna
14
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM