Cestovanie

Kríza pre Bratislavu, drahšie dovolenky doma: Za jedlo i služby si PRIPLATÍME!

Pandémia ohrozila cestovný ruch v hlavných mestách, prepad turistov pocítila aj Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Kríza pre Bratislavu, drahšie dovolenky doma: Za jedlo i služby si PRIPLATÍME!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Najhoršia situácia počas letnej sezóny bude podľa šéfa turistickej platformy Amazing Places Petra Kotíka v Prahe. Odôvodnil to tým, že Praha je závislá od zahraničnej klientely, ktorá sa tam bude vracať len veľmi pomaly.

„Malé hotely, napríklad na horách, či rôzne penzióny v blízkosti vodných plôch sa spamätajú rýchlo, pretože sú to vyhľadávané destinácie. Naproti tomu kongresové hotely a podobné zariadenia v hlavných mestách – Praha alebo Bratislava – sa budú spamätávať podstatne pomalšie. A aj keď som veľký optimista, predpokladám, že im to potrvá až do budúcej Veľkej noci,“ myslí si.

Drahšie aj jedlo

Predpokladá zároveň rast cien za služby či jedlo. „Ceny sa budú zvyšovať, o takých 10 % určite, a čo sa týka gastronómie, tak tam predpokladáme ešte vyšší nárast cien,“ podotkol Kotík.

Toto zdražovanie je podľa neho reakcia najmä na to, že z cestovného ruchu odišlo veľa zamestnancov.

Súčasne poznamenal, že pandémia urýchlila zmeny v cestovnom ruchu. „Ľudia čoraz viac majú chuť míňať peniaze doma, zvyšuje sa tým dopyt po lokálnych destináciách, čím však rastú aj nároky domácich turistov,“ dodal.

Posilnený domáci turizmus

Skonštatoval, že v poslednom čase sú najpopulárnejšie zážitkové pobyty, čím netradičnejšie, tým lepšie. To platí na Slovensku aj v Česku.

V obidvoch prípadoch je podľa neho veľmi obľúbený napríklad glamping – tzv. luxusné kempovanie. Z hľadiska cestovania po lokálnych destináciách na Slovensku a v Česku očakáva turisticky najsilnejší rok.

Ilustračné foto, TASR

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Znovuotvorenie - terasy podnikov, Bratislava
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM