Zo Slovenska

KRUTÉ následky búrok: Krupobitie na východe usmrtilo viacero mláďat bociana

Viaceré mláďatá neprežili silné krupobitie. Ochranári evidujú desať uhynutých jedincov. Ďalšie sú vážne zranené.

Ilustračný obrázok k článku KRUTÉ následky búrok: Krupobitie na východe usmrtilo viacero mláďat bociana
Zdroj: Facebook.com/severe.weather.slovakia/Severe Weather Slovakia o.z. , CHKO Vihorlat

Nepriaznivé stredajšie (19. 7.) počasie na východe Slovenska spojené s krupobitím si vyžiadalo aj úhyny mláďat bociana bieleho, ktoré mali v najbližších dňoch opúšťať svoje hniezda.

Pre TASR to potvrdil zoológ Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Martin Danilák s tým, že vo štvrtok vykonávali zber niekoľkých jedincov prevažne v okrese Sobrance.

Prečítajte si tiež

Krúpy ich ubili na smrť

„Zatiaľ evidujeme do desať uhynutých mláďat. Tri sú v záchrannej stanici, pričom najväčšiu šancu na zotavenie má len jedno z nich. Dve majú totiž otvorené zlomeniny a ďalšie vážne poranenia,“ povedal s tým, že je predpoklad, že krupobitie neprežilo viac mláďat, ako doposiaľ zaznamenali. Uhynutého dospelého jedinca nespozorovali.

Celkové štatistiky podľa jeho slov ešte nemajú k dispozícii. O úhyne sa dozvedeli z hlásení obyvateľov jednotlivých obcí či vďaka monitoringu, prostredníctvom ktorého vidieť, že v hniezdach sú uhynuté mláďatá bocianov. „Niekde sme však vedeli, že mláďatá boli, ale už nie sú. Niektoré sú zas ubité krúpami v hniezde tak, že ich poriadne nevidieť,“ vysvetlil Danilák.

Dotklo sa aj ďalších

Domnieva sa, že silné krupobitie sa dotklo aj ďalších voľne žijúcich živočíchov. „Ktovie, čo sa stalo napríklad s mláďatami orla kráľovského. Tie sú v tomto období asi také veľké ako mláďatá bociana bieleho,“ dodal.

Stredajšie búrky na východe Slovenska si vyžiadali škody na majetku obyvateľov a obcí. Mimoriadnu situáciu vyhlásili v celom okrese Sobrance, ako aj v obci Závadka v okrese Michalovce a v Bardejove.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Včerajšie extrémy počasia si okrem škôd na majetku vyžiadali aj škody na mláďatách bociana bieleho, ktoré mali v...

Posted by CHKO Vihorlat on Thursday, July 20, 2023
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM