Ľubomír Hudačko Správy

Kto má nárok na generálny PARDON? Sociálna poisťovňa vysvetľuje, ako to zistíte

Generálny pardon je určitou formou „exekučnej amnestie“, ktorá sa uplatňuje voči dlžníkom Sociálnej poisťovne od 1. februára 2023 do 31. augusta 2023.

Ilustračný obrázok k článku Kto má nárok na generálny PARDON? Sociálna poisťovňa vysvetľuje, ako to zistíte
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Odvádzateľom poistného, ktorí majú dlh voči Sociálnej poisťovni, generálny pardon poskytuje možnosť, aby si vyrovnali svoje záväzky a takto splnili podmienky pre odpustenie penále z dlžnej sumy. Sociálna poisťovňa o tom informuje na svojej webstránke.

Sociálna poisťovňa v týchto dňoch už na subjekty, ktoré splnili podmienky, uplatňuje generálny pardon.

„Sociálna poisťovňa teda od 1. februára 2023 nepredpisuje penále alebo odpustí povinnosť zaplatiť penále, ktoré sa viaže na dlžné poistné a dlžné príspevky na starobné dôchodkové sporenie za celé obdobie pred 1. júlom 2022, splatné do 31. januára 2023,“ vysvetlili zo Sociálnej poisťovne.

Základná podmienka

Základnou podmienkou uplatnenia generálneho pardonu voči dlžníkovi je teda zaplatenie celej dlžnej sumy poistného do 31. augusta 2023 a predloženie chýbajúcich mesačných výkazov poistného za rozhodujúce obdobie.

Odvádzateľ poistného, teda zamestnávateľ a tzv. zahraničná samostatne zárobkovo činná osoba, na ktorú sa vzťahuje zákon o sociálnom poistení, musí predložiť podklady na zistenie správnej sumy poistného a príspevkov za obdobie do 30. júna 2022.

„V prípade zamestnávateľa je takýmto podkladom mesačný výkaz poistného a príspevkov, v prípade tzv. zahraničnej samostatne zárobkovo činnej osoby ide o poskytnutie dokladov na posúdenie vzniku a zániku jej povinného sociálneho poistenia a určenie správnej výšky poistného,“ pokračuje poisťovňa.

Čo ak sa to nesplní

Ak si odvádzateľ túto povinnosť nesplní, hľadí sa na neho tak, ako by mal za toto obdobie nezaplatené poistné, a teda nemá možnosť zapojiť sa do generálneho pardonu.

„Zamestnávateľom odporúčame, aby si vopred zistili, či odovzdali povinné mesačné výkazy poistného cez vyhľadávač chýbajúcich výkazov: Vyhľadávač chýbajúcich mesačných výkazov poistného za obdobie generálneho pardonu 2023,“ doplnili zo SP.

Šikovný vyhľadávač

Vyhľadať informáciu o dlhu za obdobie generálneho pardonu 2023 môžete TU. Touto užitočnou pomôckou ide o snahu pomôcť čo najväčšiemu počtu dlžníkov.

„Vyhľadávač informuje, či SP pre daný variabilný symbol eviduje dlžnú sumu či chýbajúce podklady pre platenie poistného. Na základe tejto informácie máte príležitosť rýchlo svoju chybu napraviť a kontaktovať pobočku poisťovne,“ znie stanovisko SP.

Vyhľadávač zobrazuje informácie len za obdobie generálneho pardonu, teda pred 1. júlom 2022. Sociálna poisťovňa v ňom údaje aktualizuje raz za mesiac.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM