TOS Cestovanie

Kto prejde na červenú, jeho tvár bude na tabuli hanby: TÁTO krajina prišla s bizarným trestom!

Georga Orwella by sme dnes mohli nazvať vizionárom. Takýto svet predvídal v románe 1984 už pred mnohými desiatkami rokov.

Ilustračný obrázok k článku Kto prejde na červenú, jeho tvár bude na tabuli hanby: TÁTO krajina prišla s bizarným trestom!
Zdroj: Unsplash.com

Na priechode pre chodcov prejdete na červenú, zaznamená vás kamera a vaša tvár sa ocitne na veľkej obrazovke, takzvanej tabuli hanby. Dnes to už nie je len vízia budúcnosti, ale skutočnosť.

V Šanghaji

Na TikToku sa objavili zábery streamera, ktorý si hovorí Jake'n'Bake a nedávno sa podelil o zaujímavý postreh z putovania po Šanghaji v Číne.

Na niektorých priechodoch pre chodcov sú nainštalované inteligentné zariadenia s kamerou, ktoré monitorujú chodcov. Tváre tých, ktorí prejdú na červenú, sa následne zobrazia na veľkej obrazovke s popisom „osoba podozrivá z porušenia zákona“.

Veľký brat

Zjavne tak týmto inovatívnym spôsobom chcú čínske úrady bojovať proti porušovaniu predpisov. Názory na sociálnych sieťach sa rôznia. Niektorí by také niečo uvítali aj vo svojej krajine, mnohí však upozorňujú na ochranu súkromia. Aktivita čínskych úradov im pripomenula román 1984 od Georgea Orwella s Veľkým bratom, ktorý každého a všetko sleduje.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Žiadna novinka

Podľa servera Mustsharenews to nie je pritom novinkou, v Číne s tým prvýkrát prišli ešte v roku 2017 a o dva roky bola implementovaná vo väčšom. V niektorých iných mestách sa systém „verejnej hanby“ realizuje v ešte väčšom rozsahu ako v Šanghaji.

Nie je však jasné, či páchatelia okrem toho, že sa ocitnú na tabuli hanby, dostanú aj ďalší trest, napríklad v podobe pokuty. Stotožniť tieto osoby by pri súčasných možnostiach nemusel byť neprekonateľný problém.

Titulné foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM