Rôzne

KURIOZITA DŇA: Aj zvieratá v ZOO majú svoje obľúbené hračky

Čím je hračka netradičnejšia, tým lepšie! Neverili by ste, aké kuriozity patria medzi obľúbené hračky zvierat v ZOO.

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Aj zvieratá v ZOO majú svoje obľúbené hračky
11
Galéria

Žiť celý život v zajatí nie je práve med lízať! Aby sa zvieratá v slovenských zoologických záhradách nenudili, ošetrovatelia im pravidelne vyrábajú hračky z tých najrôznejších vecí. Tie ich nielen zabavia, ale aj upokoja.

Hravé šelmy

Aj divoké šelmy sa rady hrajú. Čím je hračka netradičnejšia, tým lepšie! Medzi obľúbené hračky zvierat v bojnickej ZOO patria PVC rúry, laná, paplóny, antistresové lopty, ale aj hračky pre psov. Veľmi zábavný je pre ne tiež pohľad do zrkadla.

Šimpanzy a orangutany v bratislavskej ZOO zase dostávajú deky alebo osušky, ktorými sa prikrývajú. Šelmy zase kúsky ovčej vlny alebo mäsa v krabiciach, ktoré potom vo svojich výbehoch lovia. Krabice roztrhajú a rozvláčia ich po celom výbehu.

Zvieratká tak prežívajú zaujímavé situácie, vďaka čomu sú spokojnejšie a šťastnejšie. „Jedným z cieľov je i narušiť pravidelnú každodennú rutinu, ktorá by ohrozovala psychické zdravie zvierat a minimalizovala riziko vzniku stereotypného správania. Dobrý enrichment (spestrenia v podobe hračiek, pozn. red.) musí stimulovat duševnú i fyzickú aktivitu zvierat a vytvárať pohodu. Preto ani enrichment nesmie byť stereotypný,“ ozrejmil hovorca bojnickej ZOO Jaroslav Slašťan.

Zábavné kŕmenie

Aj kŕmenie je zábavnejšie, keď je spojené s dobrodružstvom. Šimpanzy mávajú maškrty zabalené v rôznych textilných hlavolamoch, aby si precvičili pršteky a vymysleli, ako potravu získajú. Iné zvieratká dostávajú napríklad sušené ovocie a oriešky zabalené v listoch a zavesené v expozíciách.

Šimpanzy si vo svojich výbehoch nachádzajú aj fľašky naplnené vodou, čajom alebo džúsmi. Po zdravom mlsaní sa bavia demoláciou fliaš.

„Šimpanzy, ako aj ostatné druhy ľudoopov, sú veľmi inteligentné. Preto pri chove v zoologických záhradách potrebujú často nové prvky a impulzy vo svojom prostredí, ktoré ich podporujú k aktivite. Naši chovatelia pravidelne vymýšľajú pre svojich zverencov rôzne formy obohatenia života v zoologických záhradách, ktoré mávajú veľký úspech, zvlášť v pavilóne primátov,“ vysvetľuje Alexandra Ritterová z oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM