KURIOZITA DŇA: Kórejčania milujú veľkolepé oslavy. Tie posledné zasvätili zelenine
Kimči je tradičné kórejské národné jedlo pripravené z fermetovanej (kvasenej) sezónnej zeleniny a ďalších ingrediencií. Kimči je populárne aj v Japonsku.
Pôvod jedla siaha do dávnych čias. Prvé písomné zmienky o kimči môžeme nájsť v čínskej poézii Ši-kjung, ktorej vek sa odhaduje na 2 600 až 3 000 rokov. V tom čase sa kimči nazývalo „dži“.
Prvé podoby dnešného kimči obsahovali výlučne len čerstvú zeleninu a soľ. Až v 12. storočí sa začali pridávať rôzne ďalšie ingrediencie, ktoré výrazne zmenili doposiaľ tradičnú chuť a farbu jedla. Hlavnou súčasťou prípravy kimčhi sú čínska kapusta, japonské biele reďkovky, uhorky, korenie a soľ.
V súčasnosti sú červené čili papričky základom kimči. Zaujímavým faktom je, že Kórea nepoznala tento druh zeleniny do začiatku 17. storočia. Kimči sa delí na dva základné druhy podľa ročného obdobia. Na zimnom si takto pochutnali festivalu 4. novembra 2016 v Soule.