TOS Zo zahraničia

KURIOZITA DŇA: Na cestách vyčíňa tajomný bojovník proti statickým radarom, volajú ho FLEXIMAN

Zjavne nemá rád rýchlostné pasce. Neznámy páchateľ proti nim bojuje flexkou!

Ilustračný obrázok k článku KURIOZITA DŇA: Na cestách vyčíňa tajomný bojovník proti statickým radarom, volajú ho FLEXIMAN
Zdroj: Dnes24.sk/DALL-E (umelá inteligencia)

V severnom Taliansku bolo v ostatných mesiacoch zničených osemnásť statických radarov. Vo väčšine prípadov bol prerezaný stĺp pomocou uhlovej brúsky, známej aj ako flexka.

Ako informuje server Scenarieconomi­ci.it, páchateľ, resp. páchatelia sú neznámi, no na sociálnych sieťach už dostal svoje meno, Fleximan.

A má aj poriadnu fanúšikovskú základňu. Obdivovatelia v ňom vidia akéhosi superhrdinu, ktorý sa považuje za pomstiteľa vodičov.

Jeden alebo viacerí?

„Na sociálnych sieťach ho viacerí nazývajú hrdinom, pretože podľa nich bojuje proti miestnym samosprávam, ktoré umiestňujú rýchlostné kamery na hlavné cesty s absurdne nízkymi povolenými rýchlosťami a ich jediným cieľom je vyberať peniaze prostredníctvom pokút,“ vysvetľuje taliansky server.

Aj keď v tomto prípade ide o pomerne závažný trestný čin, sympatie mu prejavili aj niektorí lokálni politici. Napríklad, podľa starostu obce Villa del Conte sú statické radary represívne nástroje a podľa prezidenta provincie Treviso nevedú k zníženiu nehodovosti.

Policajti skúmajú kamery, ktoré by ich mohli priviesť na stopu. V Taliansku sa však nahlas uvažuje aj o tom, že nejde o jedného páchatelia, ale viacerých, ktorí sa inšpirovali.

Krajina radarov

Faktom je, že Taliansko má veľa statických rýchlostných radarov, vyše 11 100.

Pre porovnanie, podľa portálu Pod kapotou Slovensko prakticky nemá žiadne stacionárne radary s automatizovaným posielaním pokút, celkovo je u nás približne 20 stacionárnych radarov.

Až v posledných mesiacoch sa začali podnikať kroky na vybudovanie skutočnej siete radarov a kamier po celom Slovensku, pričom pribudnúť by malo 279 statických radarov.

Foto: ilustračné, keďže je páchateľ neznámy, toto je fiktívna podoba „Fleximana“ vytvorená AI podľa toho, ako ho vnímajú niektorí talianski motoristi.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM