Zlatica Gregorová Rôzne

Kvíz o našich dejinách: Poznáte pozadie vzniku samostatného Slovenského štátu?

Súčasť každého človeka aj krajiny či štátu je jeho minulosť. Tá sa zaprieť nedá a je s ním jednoducho navždy spätá.

Ilustračný obrázok k článku Kvíz o našich dejinách: Poznáte pozadie vzniku samostatného Slovenského štátu?
Zdroj: TASR

Na vzniku samostatného Slovenského štátu sa podieľalo viacero faktorov. Jeho existenciu podmienila snaha nemeckého kancelára Adolfa Hitlera o rozdrobenie Česko-slovenskej republiky.

Vyrvaná moc národu

Slovenský štát z rokov 1939 – 1945 bol už pri jeho vzniku vnímaný negatívne. Ladislav Novomeský predostrel argument, že vznik Slovenského štátu nepredstavoval sebaurčenie slovenského národa, ale len sebaurčenie slovenskej „buržoázie, ktorá vyrvala moc národu“.

Podľa Ondreja Podolca z Ústavu pamätí národavyhláseniu samostatného štátu bezprostredne predchádzal vojenský zásah celoštátnej česko-slovenskej vlády na Slovensku (tzv. Homolov puč). Odhodlala sa k nemu v snahe zabrániť pozvoľnému rozpadu česko-slovenského štátu, ktorý by v budúcnosti mohol byť z medzinárodno­právneho hľadiska potenciálnym problémom pri jeho obnove.“

Kvízujte

Aby ste sa aj vy dozvedeli čo najviac o tomto historickom období nášho štátu, pripravili sme pre vás zaujímavý kvíz. V ňom si môžete prevetrať vedomosti aj nadobudnúť nové poznatky o našich dejinách.

Stačí, ak kliknete TU: Slovenský štát: Viete o ňom dôležité historické fakty?

V kvíze sa vám postupne zobrazí desať otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd. Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Opakujte a bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Dnes24 a Facebooku a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií z celého Slovenska.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM