MI Rôzne

Lampička proti covidu? POZOR! Toto sú najčastejšie internetové PODVODY v čase korony

Zázračná lampička proti Covid-19, voda namiesto dezinfekcie. To sú len blufy, ktorými sa "obchodníci" snažia vylákať peniaze od ľudí, ktorí sa chcú chrániť proti koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Lampička proti covidu? POZOR! Toto sú najčastejšie internetové PODVODY v čase korony
Zdroj: pixabay.com

Európske spotrebiteľské centrum na Slovensku varuje verejnosť pred internetovými podvodníkmi v čase pandémie. Doslova zarábajú na ľudskom strachu z vírusu a ponúkajú im za veľké peniaze úplné nezmysly.

Lampička proti covidu

Rôzni alternatívni liečitelia, či rovno šarlatáni a podvodníci, majú v čase pandémie živnú pôdu na predaj svojich produktov. Už to nie je len zázračné chudnutie, detoxikácia organizmu alebo liečenie zhubných chorôb.

„S príchodom nového koronavírusu obchodníci dlho nečakali a priniesli na trh produkty, ktoré by nás mali pred ochorením COVID-19 ochrániť. Obozretnosť je na mieste,“ uvádza Európske spotrebiteľské centrum na svojom webe.

Konkrétne upozorňuje na „lampičku proti covidu,“ ktorá sa objavila na českom trhu a už sa predáva aj na Slovensku ako akýsi frekvenčný žiarič.

Spotrebiteľom sľubuje ničím nepodložené účinky ako je ochrana pred 5G žiarením, vírusmi, baktériami i voľnými radikálmi. Odvoláva sa pritom na pochybné autority a fiktívne klinické štúdie.

Cena tejto „zázračnej“ lampičky proti Covid-19 je tiež neuveriteľná – pohybuje sa v stovkách eur a najdrahší model stojí viac ako 1900 eur.

Voda ako dezinfekcia

Európske spotrebiteľské centrum pripomína, že šarlatánska lampička nie je zďaleka jediným produktom na internete vzbudzujúcim pochybnosti.

„Existujú rozličné lieky, homeopatiká, potraviny a doplnky stravy, diéty zamerané na detox organizmu a iné.“ Väčšinou sa neodvolávajú na žiadne konkrétne vedecké inštitúcie, prípadne spomínajú len individuálnych lekárov, ktorí praktizujú alternatívnu medicínu.

„V prvej vlne pandémie sa objavili internetové stránky ponúkajúce respirátory FFP3, ktoré dodnes nedoručili a spotrebiteľom peniaze nevrátili,“ píše spotrebiteľské centrum. Niektorí dôverčiví ľudia investovali aj viac ako 200 eur.

Inokedy zas zákazníci obdržali rúška a respirátory z Číny vo veľmi nízkej kvalite. „Zaznamenali sme aj sťažnosti na e-shop, ktorý namiesto dezinfekcie doručil spotrebiteľom vo­du.“

Ako sa nenechať nachytať

Európske spotrebiteľské centrum pridáva aj tipy, ako nenaletieť podvodníkom a nekúpiť si nefunkčný výrobok alebo predražené placebo.

  1. Neverte zázračným účinkom produktu bez overenia zdrojov, ktoré dané tvrdenie poskytujú.
  2. Overte si informácie prostredníctvom internetu. Dôverujte iba serióznym zdrojom informácií.
  3. Je lekár citovaný v texte reklamy naozaj lekár? Nie je jeho podobizeň iba fotkou z fotobanky? Fotografiu si môžete stiahnuť do počítača a následne ju vložiť do internetového vyhľadávača Google. Ten vám ukáže kde všade daná fotografia už bola použitá.
  4. Zadajte si do internetového vyhľadávača názov produktu, výrobcu a tvrdenia, ktoré reklama obsahuje. Vyhľadajte recenzie.
  5. Skontrolujte kontakty na stránke. E-shop by mal uvádzať názov a sídlo predajcu, telefonický a e-mailový kontakt.  
  6. Zistite adresu na vrátenie tovaru, prípadne na uplatnenie reklamácie.
  7. Pokiaľ ide o internetovú nákupnú galériu, skontrolujte zoznam predávajúcich­. Internetové nákupné galérie predaj iba sprostredkúvajú, skutoční predávajúci sídlia väčšinou v Ázii. Môže to spôsobiť dlhšiu čakaciu lehotu na doručenie tovaru, problematické vrátenie tovaru, či uplatnenie reklamácie.
  8. V prípade, že sa vám nepodarilo vyhľadať informácie online, vezmite si čas na premyslenie. Poraďte sa pred nákupom s príbuznými či s priateľmi. Zistite, aký je na produkt ich názor.
  9. V prípade zdravotníckych pomôcok konzultujte ich výber s lekárom.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM