Viktória Botošová Šport

Lenka (21) z Nových Zámkov je sympaťáčka, ale bacha na ňu: Aj doma si už zvykli na modriny, FOTO

Novozámčanka Lenka Révaiová (21) je na prvý pohľad sympatická baba, vybrala si však záľubu, nad ktorou by možno niektorí krútili hlavou. Teraz však žne úspechy!

Ilustračný obrázok k článku Lenka (21) z Nových Zámkov je sympaťáčka, ale bacha na ňu: Aj doma si už zvykli na modriny, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Lenka Révaiová (21) študuje na SPU v Nitre odbor Udržateľné poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka a ako väčšina mladých ľudí rada športuje. To, v čom však táto mladá baba vyniká vás možno prekvapí!

Už od detstva sa Lenke páčili rôzne bojové umenia, a po rokoch keď skončila s volejbalom sa konečne odhodlala prihlásiť sa na bojové umenie. Cez kamarátku sa dozvedela o taekwonde a o klube Taekwon Do Academy Nové Zámky, kam už ona v tom čase chodila. „Prvý tréning som si bola len pozrieť a na ďalšom tréningu som už cvičila aj s ostatnými. Taekwondo a kolektív sa mi tak zapáčili, že som pri tomto bojovom umení ostala až dodnes,“ opisuje Lenka.

Na tréningoch treba zamakať

Taekwondu sa venuje už skoro 3 a pol roka a za tento čas sa dostala až k čiernemu pásu – I.Dan a na súťažiach štartuje v seniorskej kategórii. V taekwonde sa jej podarilo získať už niekoľko úspechov nie len na súťažiach na Slovensku, ale aj v Čechách a v Maďarsku.

Momentálne aj kvôli škole stíha dva tréningy týždenne. „Niekedy však trénujem aj štyrikrát do týždňa. Na našich tréningoch v klube sa snažíme venovať všetkým odvetviam taekwondo, takže sa to snažíme striedať.“ Tréning vždy začína rozcvičkou, strečingom a pokračujú rôznymi cvikmi, či už na posilnenie svalstva, výdrž, alebo zdokonalenie techník. Niektoré tréningy sú zamerané skôr na matsogi – sparing, tuly – zostavy, základné techniky alebo na špeciálne techniky.

Na majstrovstvách žala úspechy

Z Majstrovstiev Slovenskej republiky v Taekwondo v Seredi mám pravdaže dobré pocity, ale samozrejme by sme boli všetci veľmi radi, keby sme sa tam nasledujúce roky stretli ešte vo väčšom počte ako teraz.“ Z tejto súťaže si domov odniesla tri zlaté medaile a jeden pohár pre najúspešnejšiu seniorku. Medaile získala v kategóriách tul seniorka I. Dan, matsogi seniorka do 57 kg a matsogi seniorka do 63 kg.

Za všetkým je tvrdý tréning. „Samozrejme, že nemôžem povedať, že niektorý zo zápasov bol ľahký, pretože za každým výkonom v ringu sa skrýva tvrdý tréning v telocvični a každý cvičenec sa snaží zo seba podať čo najlepší výkon.“

Na modriny si doma zvykli

Nemajte žiadne predsudky, taekwondo je aj pre ženy. „Podľa mňa je taekwondo samozrejme aj pre ženy. Nepovedala by som, že toto je šport výlučne pre mužov a osobne poznám veľmi veľa dievčat či žien, ktoré ho cvičia. Keďže ide o bojové umenie, ktoré je zamerané na sebaobranu bez zbraní je podľa mňa veľmi vhodné aj pre ženy, aby sa naučili účinne brániť, keď ich niekto napadne hlavne pri dnešnej situácii vo svete," vysvetľuje.

Doma ju podporujú. „Pokiaľ viem moja rodina ani priatelia nikdy neboli proti tomu aby som cvičila taekwondo, práve naopak spolu so mnou sa tešia z každého úspechu a podporujú ma v tom. A na to že sem tam domov prídem s nejakými modrinami si už časom zvykli.“

„Keď som začínala s taekwondo mojím cieľom bolo, aby som sa dostala až po čierny pás. Tento cieľ sa mi podarilo splniť začo vďačím aj svojim trénerom Petrovi Tóthovi, Michalovi Vavrovi, Janke Tóthovej, ktorým by som sa za to chcela veľmi pekne poďakovať, ale ako som zistila to bola tá ľahšia cesta, to pravé učenie začína až teraz,“ hovorí. Podarilo sa jej totižto stať aj asistentkou trénerov v klube Taekwondo Academy Nové Zámky a získať trénerskú licenciu. Jej cieľ je naďalej cvičiť taekwondo, učiť sa nové veci, techniky a zdokonaľovať sa.

Môže vás zaujímať:

Foto: Archív Lenka Révaiová

Lenka (21) z Nových Zámkov je sympaťáčka, ale bacha na ňu :)
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM