Správy

Leto sa ešte neskončilo: V troch okresoch čakajte VLNU horúčav!

Koniec týždňa bude poriadne horúci. Meteorológovia varujú viaceré okresy pred vysokými teplotami.

Ilustračný obrázok k článku Leto sa ešte neskončilo: V troch okresoch čakajte VLNU horúčav!
Zdroj: TASR/AP

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami pre viaceré okresy na juhu Slovenska.

Horúci víkend

V piatok (13. 8.) popoludní bude horúco najmä v okresoch Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky, kde sa teplota môže vyšplhať na 33 stupňov Celzia. Informuje o tom SHMÚ na svojej webovej stránke.

V sobotu 14. augusta sa výstraha rozšíri aj na ďalšie okresy. Teploty do 33 °C sa okrem Dunajskej Stredy, Komárna a Nových Zámkov, očakávajú aj v okresoch Levice, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Trebišov a Michalovce.

Prečítajte si tiež

Výstrahy platia v piatok aj v sobotu od 14.00 do 17.00 h.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ pripomínajú meteorológovia.

Európsky teplotný rekord

Extrémne vysoké teploty aj naďalej sužujú juh Európy. V oblasti Sicílie namerali 11. augusta európsky teplotný rekord. V meste Syrakúzy sa podľa predbežných údajov oteplilo na +48,8 °C.

Doterajší oficiálny európsky teplotný rekord držia Atény. V roku 1977 tam namerali až +48,0 °C. Tento rekord je potvrdený Svetovou meteorologickou organizáciou (WMO).

„Ešte 10. augusta v roku 1999 bol tento rekord údajne prekonaný. Na stanici Catenanuova na Sicílii vtedy namerali +48,5 °C,“ informuje portál iMeteo.sk.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM