Aktualizované Zo Slovenska

Lety aj vlaky na Ukrajinu sú POZASTAVENÉ. Hraničné priechody sú otvorené

V súčasnosti sú v prevádzke všetky hraničné priechody na hranici s Ukrajinou, okrem železničného hraničného priechodu Čierna nad Tisou – Čop, kde bola zastavená osobná doprava.

Ilustračný obrázok k článku Lety aj vlaky na Ukrajinu sú POZASTAVENÉ. Hraničné priechody sú otvorené
57
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Civilné lety Bratislava – Kyjev sú pre uzavretie vzdušného priestoru Ukrajiny dočasne pozastavené, uviedla hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Zuzana Drobová.

Pozastavené lety

Na základe potvrdenia od leteckej spoločnosti Ryanair Drobová informovala, že lety z Bratislavy na Ukrajinu sú pre uzavretie vzdušného priestoru Ukrajiny minimálne na nasledujúcich 14 dní pozastavené. „Zároveň spoločnosť vyraďuje z ponuky lety z/na Ukrajinu na minimálne štyri týždne. Cestujúci, ktorí majú zakúpené letenky do/z tejto destinácie, dostanú od leteckej spoločnosti viac informácií e-mailom,“ priblížila hovorkyňa letiska.

Lety z alebo na Ukrajinu dočasne pozastavuje aj letecká spoločnosť Wizz Air. Cestujúci sa pre viac informácií môžu obrátiť na call centrum spoločnosti.

Z bratislavského letiska lietajú na Ukrajinu spoločnosti Ryanair a Wizz Air do Kyjeva (letiská Žuljany a Boryspiľ). „Cestujúcim odporúčame sledovať stránky leteckých spoločností. O aktuálnej situácii budeme priebežne informovať aj na našej webovej stránke www.bts.aero a sociálnych sieťach,“ dodala Drobová.

Zastavené vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zastavuje všetky osobné vlaky v smere na Ukrajinu až do odvolania. Dôvodom je mimoriadna udalosť konfliktu na ukrajinskom území. ZSSK o tom informovala na sociálnej sieti.

Dočasné pozastavenie vlakovej dopravy zo Slovenska na Ukrajinu sa dotkne štyroch regionálnych rýchlikov a štyroch osobných vlakov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) k tomuto kroku pristúpila z dôvodu konfliktu na Ukrajine. Spoločnosť komunikuje aj s Ministerstvom dopravy a výstavby (MDV) SR o prípadnej pomoci Ukrajine, napríklad pri potenciálnom zabezpečení evakuačných vlakov. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Spoločnosť vo štvrtok ráno aktivovala krízový štáb ZSSK. Zároveň je v kontakte so svojím akcionárom, ministerstvom dopravy, s ktorým komunikuje o ďalšom postupe a o pomoci susednému štátu, napríklad pri potenciálnom zabezpečení evakuačných vlakov pre vojnových utečencov. „Myšlienkami sme pri našich ukrajinských susedoch a kolegoch. Dúfame, že násilie na ich krajine sa rýchlo skončí a my sa budeme môcť vrátiť k normálnej spolupráci,“ dodal predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň.

Aktuálne sú podľa hovorcu ZSSK pozastavené štyri vlaky z Košíc smerom do Mukačeva a z Mukačeva do Košíc. Rovnako sú pozastavené štyri vlakové spojenia medzi Čiernou nad Tisou a Čopom. „O všetkých ďalších zmenách budeme včas informovať,“ ubezpečil Kováč.

Hraničné priechody

V súčasnosti sú v prevádzke všetky hraničné priechody na hranici s Ukrajinou, okrem železničného hraničného priechodu Čierna nad Tisou – Čop, kde bola zastavená osobná doprava. V súvislosti s vypuknutím vojnového konfliktu na území Ukrajiny o tom informovala Kancelária ministra vnútra SR.

„Vstup bude umožnený všetkým osobám, ktoré utekajú pred týmto vojnovým konfliktom. Vstup na územie Slovenskej republiky bude umožnený po individuálnom posúdení aj osobám, ktoré nebudú mať platný cestovný doklad (biometrický pas),“ uviedla.

Hraničná polícia podľa nej vynaloží maximálne úsilie na elimináciu prípadných hraničných kolón nasadením svojich personálnych a technických zdrojov.

Foto: ilustračné/ľudia opúšťajú Kyjev

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM