Zo Slovenska

Putin sa vydal cestou AGRESIE, všetky obete na Ukrajine budú jeho obeťami, vyhlásila Čaputová

Hlava štátu vyzvala na zachovanie pokoja. Hoci je ozbrojený konflikt v blízkosti hraníc Slovenska, naša územná celistvosť podľa nej nie je v priamom ohrození.

Ilustračný obrázok k článku Putin sa vydal cestou AGRESIE, všetky obete na Ukrajine budú jeho obeťami, vyhlásila Čaputová
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

So spojencami v NATO a Európskej únii je Slovenská republika pripravená poskytnúť pomoc na ukončenie konfliktu na Ukrajine a na ochranu ľudských životov. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová po štvrtkovom mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady SR. Bezpečnosť Slovenska podľa nej momentálne nie je ohrozená.

Vyzvala na zachovanie pokoja

Na tlačovej konferencii tiež uviedla, že slovenská sloboda a zvrchovanosť sú v napätej situácii v súvislosti s Ukrajinou chránené spojencami NATO a Európskej únie. Skonštatovala, že je v záujme Slovenska byť pevnou súčasťou zväzku, v ktorom si členovia bezpečnosť navzájom garantujú.

Hlava štátu vyzvala na zachovanie pokoja. Hoci je ozbrojený konflikt v blízkosti hraníc Slovenska, naša územná celistvosť podľa nej nie je v priamom ohrození.

Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa prezidentky vydal cestou priamej agresie, zaútočil na slabšieho, ktorého jediným previnením je, že chcel žiť mierovo. Putinov krok sa nedá podľa prezidentky žiadnymi slovami ospravedlniť. „Všetky obete na Ukrajine budú jeho obeťami a bude za to niesť plnú zodpovednosť,“ povedala.

Ukrajina má podľa nej plné právo brániť sa, brániť svoje právo existovať ako štát a slobodne rozhodovať o svojom osude. Zároveň odsúdila ostrú agresiu a odkázala, že stojí pri trpiacom ukrajinskom ľude.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM