ELA Magazín Lifestyle

Logo ŽABY na potravinách stále desí Slovákov: Je v nich pomletý hmyz a sú ŠKODLIVÉ?

Ak je na potravine symbol žaby, radšej ju nejedzte! Aj vy ste sa na sociálnych sieťach stretli s takýmto príspevkom?

Zdroj: Dnes24.sk

Divoké konšpiračné teórie o potravinách sú vďačnou témou, keďže ich konzumuje každý. Aj priemerne vzdelanému konzumentovi je jasné, že na pultoch obchodov sa rozhodne nemôžu objaviť také výrobky, ktoré nepodliehajú striktnej kontrole a pravidlám Európskej únie. Ak také predsa len kontrolný systém zachytí, kompetentné orgány ich okamžite sťahujú z predaja a varujú spotrebiteľov.

Žaba v potravinách?

No na internete sa dokážu objaviť naozaj neuveriteľné tvrdenia. Už v lete na sociálnej sieti zarezonoval príspevok o tom, že ak je na potravine symbol zelenej žaby, radšej ju nejedzte.

„V sobotu sme mali návštevu a priniesla čokoládové bonbóny. Keď som si k nim pričuchol, niečo sa mi nezdalo. Pátral som a na obale som našiel značku so žabou. Dočítal som sa, že takto označené potraviny obsahujú nejaké svinstvo. Na druhý deň som išiel za kamoškou, ktorá vlastní špeciálny prístroj. Ten nám odhalil, čo sa v tomto produkte nachádza a nestačili sme sa diviť – spark proteín, oxid grafénu, meď, konzervanty na báze herbicídov,“ píše sa v príspevku, ktorý sa šíril na Slovensku a aj v Českej republike.

„Nebezpečná“ žaba

Mnohí zašli ešte ďalej, a na známom diskusnom fóre sa šírili „zaručené“ informácie o tom, že v takto označených potravinách sú pomleté kúsky žiab a takéto výrobky obsahujú látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu a ženám neplodnosť.

Iní šírili správy o tom, že takéto potraviny obsahujú toxický herbicíd známy ako atrazín, očkovaciu látku na báze mRNA alebo kusy hmyzu. Podobné príspevky a videá mali tisíce vzhliadnutí.

Ide, samozrejme, o jeden z mnohých hoaxov, čiže nepravdivú informáciu.

Viackrát sa k nej vyjadrovala aj polícia. A keďže takejto správe uverili viacerí a aj našu redakciu kontaktoval čitateľ, pozreli sme sa na toto logo.

Čo presne zelená žaba označuje a na ktorých výrobkoch ju nájdete? Článok pokračuje na druhej strane.

Potraviny s logom zelenej žaby
6
Galéria

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM