han Zo Slovenska

TVRDÝ úder pre Blahu: Facebook mu dal STOPKU a natrvalo prišiel o svoj účet!

Opozičný poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha sa dostal do problémov na populárnej sociálnej sieti. Prišiel o svoj účet!

Ilustračný obrázok k článku TVRDÝ úder pre Blahu: Facebook mu dal STOPKU a natrvalo prišiel o svoj účet!
Zdroj: unsplash.com , TASR/Jaroslav Novák

V utorok (14. 6.) poobede pristúpila spoločnosť Marka Zuckerberga k ráznemu kroku a oficiálny účet Ľuboša Blahu zrušila. Pre portál Živé.sk to potvrdil prevádzkovateľ Facebooku, spoločnosť Meta.

Nedal si povedať?

Facebook zverejnil aj konkrétne dôvody, prečo sa rozhodol zablokovať konto poslanca Smeru-SD. Spoločnosť už viackrát upozorňovala Blahu aj administrátorov stránky, že porušuje pravidlá sociálnej siete.

„Hoci sme platformou otvorenou pre všetky myšlienky, taktiež chceme, aby sa ľudia cítili vítaní a v bezpečí. Preto máme striktné pravidlá pre to, čo je a čo nie je na Facebooku povolené,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Meta pre Živé.sk.

Prvý politik

Blaha je vôbec prvým slovenským politikom, ktorému Facebook zrušil konto. A to natrvalo! Poslanec si práve na tejto platforme vybudoval mimoriadne silnú základňu sledujúcich, ktorých bolo približne 175-tisíc. Práve to ho radilo na prvé miesto spomedzi slovenských politikov na Facebooku.

Podľa prevádzkovateľov Blahov účet viackrát porušil pravidlá sociálnej siete a taktiež šíril negatívne emócie. „Tento profil bol odstránený z dôvodu opakovaného porušovania našich pravidiel týkajúcich sa nenávistných prejavov, šikanovania a obťažovania, podnecovania násilia, ako aj dezinformácií a škôd ohľadom Covidu-19,“ zdôvodnila pre Živé.sk spoločnosť Meta.

Dôvody stopky

Blahov účet vznikol v máji 2018 a pomerne rýchlo sa vypracoval na najaktívnejší politický profil na Slovensku. Ako informuje portál Živé.sk, stránka mala až trinásť administrátorov, ktorí dostali viacero upozornení a výziev na porušovanie pravidiel. Napokon to vyústilo do definitívnej stopky.

Živé.sk zverejnilo aj štyri hlavné dôvody, prečo ku „banu“ došlo.

Porušovanie pravidiel o nenávistných prejavoch – konkrétne malo ísť zverejňovanie „dehumanizujúcich prejavov“, ktoré prirovnávali amerických občanov k „psom“.

Porušovanie pravidiel o nebezpečných dezinformácií o zdraví – špecificky kvôli nepravdivým tvrdeniam týkajúcim sa účinnosti vakcín proti Covidu-19, ako aj kvôli konšpiračným teóriám o tom, že tieto vakcíny zohrali úlohu pri vzniku nových variantov koronavírusu.

Porušovanie pravidiel o šikanovaní a obťažovaní – špecificky kvôli útokom na iné osoby, využívajúcim ponižujúce výrazy týkajúce sa ich sexuálnej aktivity. Meta konkrétne spomenula ako príklad slovo „konkubína“. Tak v minulosti Blaha označil v statuse partnera prezidentky Zuzany Čaputovej Juraja Rizmana.

Porušovanie pravidiel o násilí a podnecovaní – Meta spomenula vyzývanie k vysoko závažnému násiliu smerom k jednotlivcovi, ako príklad uviedla slovné spojenie „upáľte ho“. Pripomeňme, že Blaha na Facebooku zverejnil aj kontroverzný zoznam poslancov hlasujúcich za obrannú dohodu s USA. Nazval ich vlastizradcami a zverejnil miesta, odkiaľ pochádzajú, čo mnohí chápali ako podnecovanie. Sieť však svojho času proti Blahovi nezasiahla.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM