Politika

Má Ľuboš Blaha ruský pas? EXPERT odhalil, či ide o SKUTOČNÝ doklad

Bezpečnostný expert si posvietil na údajný ruský pas Ľuboša Blahu. Odhalil, či ide o pravý doklad, alebo falzifikát.

Ilustračný obrázok k článku Má Ľuboš Blaha ruský pas? EXPERT odhalil, či ide o SKUTOČNÝ doklad
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , Facebook.com/Miroslav Žiak

V pondelok (5. septembra) kandidát strany SaS Miroslav Žiak zverejnil video, v ktorom tvrdil, že mu hackeri zo skupiny Anonymous poslali z anonymného e-mailu dva dokumenty.

List veľvyslancovi a údajný ruský pas

Jedným mal byť údajný list tajomníka Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Igorovi Bratčikovi, ruskému veľvyslancovi na Slovensku. V ňom sa mali spomínať niektoré slovenské politické strany, pokyn na zintenzívnenie komunikácie s „lojálnymi slovenskými politikmi“ a obnova kontaktov so slovenskými médiami.

Druhým dokumentom mal byť údajný ruský pas, ktorý má patriť podpredsedovi strany Smer-SD Ľubošovi Blahovi. Sám Žiak však pripomenul, že nie je expert a pravosť dokumentov overiť nevie.

Na údajnú fotokópiu ruského pasu s podobizňou Ľuboša Blahu si napokon posvietil bezpečnostný expert Victor Breiner. Ako pripomína, ak by sa pravosť dokladu potvrdila, „išlo by o zásadný obrat v predvolebnej kampani.“

Breiner tvrdí, že sa spojil s hlavným vyšetrovateľom projektu Bellingcat Productions Christom Grozevom. Ten viedol vyšetrovanie identity jedného z podozrivých v prípade otravy Skripaľa.

Na nedokonalosti v údajnej fotokópii malo medzičasom upozorniť viacero expertov. Grozev potvrdil, že v tomto prípade ide o falzifikát.

Číslo pasu patrí žene

„Číslo pasu je síce platné, ale je vydaný na ruskú ženu narodenú v roku 1994,“ píše Victor Breiner. A čo mohlo byť hlavným motívom na vytvorenie možného podvrhu? „S pravdepodob­nosťou blízkou istote sme svedkami ďalšej vplyvovej operácie Ruskej federácie, ktorá má diskreditovať snahy ľudí a iniciatív, zaoberajúcich sa rozkrývaním ruských informačných kampaní a predovšetkým ruského vplyvu na samotné voľby do NRSR. Nakoľko sa poslanec Žiak profiluje ako bojovník proti "hoaxom“ a zároveň je kandidujúcim politikom, bol ideálnym cieľom," dodal bezpečnostný expert.

Podľa Breinera prieskumy ukazujú, že Slovensko úplne podľahlo ruským vplyvovým informačným operáciám. „Ruská spravodajská činnosť v slovenskom informačnom priestore je dnes mimoriadne silná, pretože jej aktivity v predvolebnej kampani sú vyvrcholením desaťročného úsilia, budovať v slovenských srdciach a mysliach alternatívnu realitu. "Poctivou politickou prácou“ ako tomu hovorí jeden prominentný politik, sa chcú dostať ku zdrojom štátu, silovým a spravodajským zložkám a ovládať smerovanie domácej a najmä zahraničnej politiky," dodal Victor Breiner.

Nechcel vyvolať emócie

O tom, že išlo o falzifikát, ešte v pondelok večer informoval aj samotný Žiak, ktorý na údajné fotokópie upozornil: „Vďaka všetkým vám, ktorí ste od zverejnenia anonymných informácií ma kontaktovali a pomáhali mi preveriť vierohodnosť dokumentov, podarilo sa zistiť, že sa jedná o falzifikát.“

Dodáva, že ho mrzí, ak vyvolal prílišné emócie. „Na rozdiel od druhej strany nedisponujem paralelnou tajnou službou, prepismi výpovedí a ani nahrávkami z vyšetrovaní. Považoval som za mimoriadne dôležité tieto informácie, ktoré som obdržal overiť, čo sa aj vďaka vám podarilo. V dnešnej politike sa veľmi nenosí povedať mrzí ma to a priznať pravdu,“ dodáva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

RUSKÝ CESTOVNÝ PAS ĽUBOŠA BLAHU JE FALZIFIKÁT. 📌 Dnes o 11:05 zverejnil poslanec parlamentu Miroslav Žiak fotografiu...

Posted by Victor Breiner on Tuesday, September 5, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM