han Politika

MAGISTER Matovič: Zamestnanci ministerstva dostali DIVNÝ mail: Ministrovi nepíšte titul!

V rezorte, ktorému šéfuje Igor Matovič (OĽANO), dostali podľa našich informácií zamestnanci pokyn, kedy môžu používať jeho titul.

Ilustračný obrázok k článku MAGISTER Matovič: Zamestnanci ministerstva dostali DIVNÝ mail: Ministrovi nepíšte titul!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

„Vážení kolegovia, na základe pokynu pána ministra si vás dovoľujem požiadať, aby ste v listinách, ktoré idú na podpis ministrovi, neuvádzali jeho titul, s výnimkou tých, kde je to absolútne nevyhnutné, teda nie z vlastnej iniciatívy MF SR,“ píše sa v texte mailu, ktorý bol zaslaný na zamestnancov Matovičovho ministerstva financií.

Na základe tejto správy, ktorú sme dostali do redakcie Dnes24, sme sa obrátili na tlačové oddelenie rezortu financií. Boli sme zvedaví, z akého dôvodu a prečo zamestnanci obdržali tento týždeň takýto mail. Zaujímalo nás hlavne to, či toto nariadenie išlo na pokyn samotného ministra.

Oslovili sme tlačový odbor Ministerstva financií SR, ktorý sa nám do uzávierky článku k danému mailu nevyjadril.

Priznal sa

Má terajší pokyn v rezorte, kde „úraduje“ Igor Matovič, spojenie s jeho kauzou ohľadom plagiátorstva diplomovej práce? Vtedy ešte premiér dokonca na mimoriadnej schôdzi parlamentu čelil po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu 23. júla 2020 práve kvôli kauze jeho diplomovky.

Návrh na vyslovenie nedôvery predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát.

Igor Matovič sa priznal, že je plagiátor, a že v diplomovke vykradol dve knihy.

Nebol v tom sám

Svoju diplomovku musel v lete 2020 vysvetľovať nielen vtedajší premiér a šéf OĽaNO Igor Matovič, ale aj predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom z SaS. Vysokoškolské tituly totiž získali aj vďaka skopírovaniu celých statí z cudzích publikácií bez toho, aby to riadne priznali.

Súčasný minister financií Igor Matovič vlani čelil obvineniu z plagiátorstva, ktoré otvorene priznal. „Platí to isté, čo som povedal. Naozaj som nenapísal ani písmenko. Celú diplomovú prácu som dal dokopy, pospájal veci a dal som ju do počítača prepísať kamarátke,“ povedal.

V júni 2020 argumentoval, že ľuďom s plagiátmi, ktorí získali titul nezákonne, by ich mali odobrať, budú musieť nanovo prácu napísať a poctivo si ju obhájiť, inak „arrivederci.“

Sľúbil, že odstúpi…

Kauza okolo Matovičovej záverečnej práce pokračovala aj tento rok. V januári 2021 Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) vyzvala premiéra Matoviča, aby vrátil svoj magisterský titul.

Zároveň ŠRVŠ doručila premiérovi aj predpripravené tlačivo, ktoré postačuje podpísať, osvedčiť podpis a poslať rektorovi Univerzity Komenského v Bratislave.

Igor Matovič uviedol, že urobí presne to, čo spraví minister školstva Branislav Gröhling. „Je veľmi správne sa inšpirovať postojmi ministra školstva. Keďže sme v tom s pánom ministrom školstva spolu, urobím presne to, čo minister školstva,“ povedal.

Na otázku, prečo argumentuje Gröhlingom, keď v septembri hovoril, že ak to bude v zákone, titul vráti, povedal, že „no tak som sa rozhodol“.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM