han Politika

Mali by byť školy OTVORENÉ aj počas lockdownu? Gröhling to vysvetlil v ŠTYROCH bodoch!

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) obhajuje otvorené školy aj počas prísnemu lockdownu.

Ilustračný obrázok k článku Mali by byť školy OTVORENÉ aj počas lockdownu? Gröhling to vysvetlil v ŠTYROCH bodoch!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Poukázal na to, že okrem škôl bude možné chodiť aj do práce a pracujúcich je štyrikrát viac ako žiakov, navyše, sú starší a rizikovejší. V tomto prípade poukázal aj na väčšiu mobilitu. Zároveň na sociálnej sieti tvrdí, že v školách je fixná skupina ľudí.

„Viacerí sa pýtajú, prečo majú byť otvorené školy. Chápem, že niektorí majú obavy, preto by som chcel na niektoré veci zareagovať,“ napísal minister na Facebook a priniesol štyri dôvody k tomu, aby mohli byť školy otvorené.

  1. Okrem škôl bude možné chodiť aj do práce. Pracujúcich je 4× viac ako žiakov, navyše sú starší a rizikovejší. Je to násobne väčšia mobilita, ale asi chápeme, prečo je práca umožnená.
  2. Každý týždeň zbierame dáta zo škôl. Ide o balík údajov z asi 6000 škôl a subjektov. Za posledný týždeň evidujeme 1,6 % pozitívnych žiakov. Tieto dáta sme si potvrdzovali u zdravotníctva a NCZI, a naše údaje sedia.
  3. Prečo je to 1,6 % a nie viac? Je to hlavne preto, že máme systém preventívnej karantény pre triedy. Ak je jeden žiak pozitívny, CELÁ trieda ide preventívne do karantény. Tak sa koronavírus šíri menej, než ak by išiel do karantény iba pozitívny žiak alebo jeho spolusediaci. Prezenčne sa preto tento týždeň učí 82,3 % žiakov.
  4. Navyše v školách máme fixnú skupinu ľudí. V triede sa stretáva vždy tá istá skupina, ktorú vieme ľahko izolovať, ak sa tam objaví pozitívny človek. Toto neplatí pre obchod, reštauráciu, nákupné centrum či iné zariadenie. Ak sa pozitívny človek objaví v reštaurácii, je prakticky nemožné izolovať ľudí, s ktorými prišiel do kontaktu.

FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM