Aktualizované Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

Máme novú vládu! Matovič sa dohodol aj so Sulíkom. Financmajstrom nebude

AKTUALIZUJEME: Tvrdé koaličné rokovania sú u konca.

Ilustračný obrázok k článku Máme novú vládu! Matovič sa dohodol aj so Sulíkom. Financmajstrom nebude
8
Galéria
Zdroj: TASR
Je Igor Matovič dobrý premiér?

Vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) definitívne končí. Lídri koaličných strán v zložení OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa v piatok večer po piatich hodinách dohodli na zložení novej vlády.

„V tejto ťažkej chvíli, ktorú Slovensko zažíva, môžeme oznámiť, že sme sa definitívne dohodli na vzniku štvorlístku, teda zostavovaní vlády, ktorá bude mať ústavnú podporu," skonštatoval dezignovaný premiér Igor Matovič (OľaNO).

Konkrétne mená ministrov nie sú známe, pretože kompletný zoznam predloží Matovič najprv prezidentke Zuzane Čaputovej už zajtra.

SaS má 3+podpredsedu

Richard Sulík však nebude minister financií. Obsadí post vicepremiéra pre ekonomiku a bude ministrom hospodárstva. K tomu SaS dostala ešte dve ministerstvá a to pravdepodobne školstvo, zahraničné veci alebo životné prostredie.

Rezort financií obsadí nominant OľaNO, Eduard Heger.

„Považujem to za dobrý kompromis primeraný tomu, aby SaS vedela realizovať ekonomickú časť svojho programu. Obsadíme navyše aj post predsedu parlamentného výboru pre financie, kde bude náš poslanec Marián Viskupič," povedal Sulík.

Liberáli z SaS ale napokon obsadia až tri vládne posty. Jeden im prenechali práve matovičovci.

Sme Za ľudí

Pôvodne Ministerstvo hospodárstva malo patriť hnutiu Sme rodina. Čo musel Kollár obetovať, ale konkrétne nepovedal.

„My potrebujeme zložiť vládu a zachraňovať ľudí. Preto sme to urobili dnes," povedal.

V zákulisí sa povrávalo, že podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová by mala byť podpredsedníčkou vlády. Bola však stručná a nič neprezradila.

„Môžem povedať, že sa nám podarilo presadiť dve priority, kde môžeme urobiť zásadné zmeny na zlepšenie Slovenska. Chceme plniť sľuby, ktoré sme dali ľuďom počas volebnej kampane," vyhlásila. Čo bude s exprezidentom Andrejom Kiskom tak zatiaľ nevedno.

Za prezidentkou

Prezidentka Zuzana Čaputová prijme zástupcov strán a hnutí OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí, ktoré sa dohodli na zostavení novej vlády, v Prezidentskom paláci v sobotu (14. 3.) napoludnie. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Líder OĽaNO zdôraznil, že jednotlivé mená ministrov nebudú konkretizovať. Najskôr ich chce predstaviť prezidentke. Stretnúť sa s ňou chcel čo najskôr. Matovič si myslí, že hlava štátu má právo dozvedieť sa nominácie ako prvá.

Poznámka: Aktualizované o posledné dva odseky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM