han Rôzne

Máme sa báť o prácu? Odborníci zisťovali, či sa bude počas tretej vlny PREPÚŠŤAŤ

Ďalšia vlna pandémie nového koronavírusu už slovenský pracovný trh výrazne neovplyvní. Trh práce bude zrejme rásť, a to najmä v oblasti priemyslu, logistiky a služieb.

Ilustračný obrázok k článku Máme sa báť o prácu? Odborníci zisťovali, či sa bude počas tretej vlny PREPÚŠŤAŤ
Zdroj: TASR

Agentúra Grafton pri predikciách vychádza z toho, že ani počas predošlého vývoja pandémie nedochádzalo k avizovaným masovým prepúšťaniam, a to napriek nie veľmi adekvátnej miere pomoci zo strany štátu, ktorá sa navyše zameriavala len na špecifické sektory.

„Firmy aj zamestnanci si na život s COVID-19 zvykli a nastavili si svoj pracovný svet tak, aby eliminoval dosahy pandémie. Tým pádom je aj strach z ďalších prípadných zmien o niečo nižší,“ poznamenal Miroslav Garaj z agentúry.

Z údajov agentúry tiež vyplýva, že sa v tomto období bude značná časť zamestnancov presúvať z oblasti gastrosektora a služieb, ktoré prekvitajú najmä počas letnej a turistickej sezóny, do segmentu priemyslu, logistiky a služieb.

„Takíto kandidáti totiž často pracujú na dohody mimo bežnej pracovnej zmluvy a pomeru. Zároveň sa budú zamestnanci vracať späť zo sezónnych prác v zahraničí,“ vysvetlila agentúra s tým, že na jesenné a zimné obdobie budú títo ľudia vyhľadávať stabilnejšiu prácu, ktorú im môže poskytnúť práve oblasť priemyslu a výroby. V tej Slovensko už dlhodobo zaznamenáva výrazný nedostatok uchádzačov.

Aj ľudia z cudziny

Nárastu zamestnanosti bude čiastočne pomáhať aj zvýšený dopyt spoločností o pracovnú silu zo zahraničia. „Predpokladáme, že v tomto prípade nastane nárast zamestnancov z tradičných regiónov, ako je Ukrajina a krajiny Balkánu. Najväčší nárast však bude určite na pozíciách, kde zaznamenávame v súčasnosti najväčší nedostatok,“ dodal Garaj s tým, že ide o typické pozície v oblasti výroby – dopyt je po operátoroch, zriaďovačoch a nastavovačoch strojov a zariadení, pracovníkoch v logistike a podobne.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM